Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ФБУ — під мікроскопом

01 лютого, 00:00

Скандал у Федерації боксу України, який спалахнув 28 січня після звітно-виборної конференції, продовжує залишатися головною навколоспортивною новиною в Україні. Нагадаємо, що ФБУ усунула Віталія Кличка з посади почесного президента, більшістю голосів обравши на його місце секретаря РНБО Анатолія Кінаха. Екс- чемпіон, який розраховував зовсім на інше, а саме — офіційне затвердження на посаді без префікса «почесний», покинув зал усього через півгодини після початку зборів. При цьому він заявив, що його засмутила поведінка деяких делегатів, а також людей, які силомiць увірвалися до зали засідань, дозволили собі деякі некоректні висловлювання, чим порушили регламент. Теоретичне місце самого Кличка — посада президента одноголосним рішенням присутніх залишилася за переобраним Володимиром Рябiкою.

У понеділок відбулася зустріч міністра Юрія Павленка з представниками команди Кличка, на якій було прийняте рішення про скасування результатів конференції від 28 січня. Проте вже вчора з міністерства прийшла «поправка», в якій говориться про те, що «інформація про скасування результатів конференції ФБУ не відповідає дійсності». Самі ж і пояснили чому. Згідно з законодавством України спортивна федерація є громадською організацією, яка не підпорядкована міністерству. До того ж подібне втручання суперечило б і закону України «Про об’єднання громадян». Власне, відомство Павленка за звичною своєю традицією спочатку рубає з плеча, а вже потім розбирається. Перебуваючи при цьому в самому епіцентрі скандалу, а не над ним, як годиться.

Інша справа, що міністерство зобов’язане реагувати на такі ситуації і розбиратися з ними в рамках своїх повноважень. Між ним і ФБУ вже підписано угоду про контроль з боку Міністерства діяльності Федерації. Правда і саму ФБУ нині лихоманить. Про порушення у діяльності повідомив один з її керівників Юрій Андрійчук. Зокрема він зазначив, що Федерація боксу на сьогодні не має для всеукраїнської організації достатньої кількості регіональних осередків, і тому не може вважатися національною. Своє бачення ситуації виклали Юрію Павленку Віталій Кличко та Володимир Рябiка. У зв’язку із заявою Андрійчука Міністерство сім’ї, молоді та спорту планує звернутися до Міністерства юстиції з проханням перевірити викладені факти. Природно, що і міністерство спільно з НОК України не залишиться осторонь та зі свого боку проведе розслідування. Питання, навіщо потрібні два розслідування і що буде, якщо їх результати не співпадуть, схоже поки що нікого не цікавить.

Юрій Павленко також зазначив, що конфлікт у ФБУ не вплине на підготовку українських атлетів до Олімпіади у Пекіні. Міністерство гарантує, що всі тренери та спортсмени команди готуватимуться до стартів у нормальному режимі. «На підготовку виділено з бюджету гроші, обсяг яких цього року було значно збільшено». Стосовно ж ситуації всередині ФБУ, то вона має вирішуватися виключно у правовому полі», заявив міністр.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати