Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Фото стає центром кристалізації сучасності»

У галереї відомого львівського фотохудожника Василя Пилип’юка відкрилась виставка «Дня»
01 березня, 00:00
ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

Львів, на жаль, досі не мав нагоди побачити фотовиставку, на якій щороку газета представляє чи не найкращі знімки сучасності. Тому місто Лева в цьому сенсі відчувало себе дещо ображеним. У затишній галереї під час відкриття ніде було яблуку впасти. До речі, все, що ініціює Василь Пилип’юк — чи то книжка про Львів, чи фотоальбом, присвячений перебуванню Папи Римського в Україні, стає успішним та яскравим. Цього разу ніби зустрілись два гідних партнери, за умови об’єднання — потужна сила. Насамперед їх об’єднує розуміння: мало зробити гарно, треба намагатися це зробити вчасно.

«Сьогодні, коли відбувається девальвація слова, — наголосила на відкритті виставки головний редактор газети «День» Лариса Iвшина, що завітала до Львова, — ми отримали можливість насиченого спілкування, збагаченого талановитими поглядами фотохудожників. Не дарма ж говорять — якщо не можеш когось переконати, то покажи йому фотографію. Для цього потрібно, щоби фото, ця зафіксована мить сучасності була побачена тренованим оком вдумливого художника. I тоді дійсно, не потрібні слова. Фото стає ще одним центром кристалізації сучасності, документом, що збагачує історію».

Голова Національного комітету з присудження Шевченківськиої премії поет Роман Лубківський підкреслив:

— Намагаюсь знайомитись з кожним номером газети. «День» цікавить мене больовим гострим нервом. Це дуже совісна газета, що пише правду про життя. Вона робить нас українцями. I виставка докладає до цього свої зусилля. Ці всі фотографії саме про нас, про наше сьогодення. I мені навіть здається, що робота «На пасху» зроблена десь у Львові, в Брюховичах. Такою зрозумілою і близькою є стилістика фотографій «Дня».

А народний артист України Богдан Козак виділив такі аспекти виставки:

— Непересічне значення задокументованої історії, яку важко повторити, але вона, на щастя, вже є. Ця виставка — дзеркало життя нашої країни, її сьогоднішнього дня. I тут необхідно подякувати фотомитцям і газеті «День», що зібрала таланти разом і показала нам правду про Україну. Впевнений, якщо виставка потрапить за кордон, то зробить більше, ніж цілий корпус дипломатів. Для мене «День» — це все на світлі, нічого не приховано, немає незрозумілостей, підступності, все відкрито й чисто, як божий день.

Після ознайомлення з фотовиставкою «Дня» Герой України, директор Львівської картинної галереї Борис Возницький сказав, що він впевнений у тому, що ідея створити у Львові музей фотографії варта уваги. Він має надію, що у Львові й Україні є досить людей, які шанують це мистецтво, і досить талантів, що творили і творять світлину, тому створити музей буде нескладно. Василь Пилип’юк щиро приєднався до наміру шанованого мистецтвознавця. Він нагадав, що в костелі Марії Сніжної був фотомузей, і, на щастя, зберігся його архів, а ще чимало цікавих фото львів’яни зберігають у своїх домівках.

— Я хотів би показати шлях народження фотографії і вшанувати видатних митців, людей, які віддали душу фотографії, віддали їй своє життя. Я мрію вшанувати таких митців, як Микола Козловський, Роман Баран, Яків Давидзон, Ярослав Коваль... У Львові дійсно відбувалося становлення фотомистецтва і навіть ізогелій, як вид фотомистецтва, Вітольд Рюмель винайшов саме у Львові, у стінах політехнічного. Зараз говорять, що це народилося на Заході. Ні! — У Львові, — беззаперечно заявив Василь Пилип’юк.

А ще метр, за його словами, сподівається здійснити кілька проектів спільно з газетою «День». Приміром, проект, присвячений 150-річчю Iвана Франка. Разом iз Романом Гораком вони створюють книжку про Франка. Разом iз газетою «День» вони планують розробити умови фотоконкурсу, на які відгукнеться вся Україна. «Адже це буде акція, — підкреслив Василь Пилип’юк, — достойна вшануванням генія Франка. Хочеться створити дійсно гідний України європейський конкурс фотомитців. Нинішня виставка «Дня», де представлені у більшості не просто репортажні, а мистецькі роботи, переконує, що це можна і варто робити».

Львівщина продовжує знайомитися з фотовиставкою «Дня»...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати