Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Футбол по-київськи

10 липня, 00:00

Дванадцятий чемпіонат України з футболу, що взяв старт минулої неділі, обіцяє якісно відрізнятися від попередніх подібних турнірів. Окрім головної ніби інтриги — боротьби за перше місце між чемпіоном країни «Шахтарем» і віце-чемпіоном «Динамо» — додалася нова, якої ще не було. Вперше у вищій лізі національного чемпіонату виступлять одразу три команди із столиці.

Найбільший інтерес викликає, звісно, «Арсенал», який з’явився на місці команди ЦСКА, яка у свою чергу опинилася... у першій лізі. Справи виглядають саме так, бо насправді відбулося не перейменування команди вищої ліги ЦСКА на «Арсенал», як про це заявлялося торік, а був утворений абсолютно новий футбольний клуб, який не має нічого спільного зі своїм попередником, окрім кількох футболістів. Досить дивний шлях проникнення до вищої ліги винайшли засновники «Арсенала» із столичної держадміністрації, хоча у нашому футболі подібними бюрократичними штучками навряд чи кого здивуєш.

На відміну від «Арсеналу», команда «Оболонь», що презентує широковідому торгову марку, чесно пройшла шлях від другої до вищої ліги, хоча й тут свого часу не обійшлося без армійських спортивних структур, реорганізацій та перейменувань.

Ріднить обох київських новачків те, що обидві команди практично не мають у столиці власних уболівальників, які б заповнювали арену Олімпійського стадіону на домашніх матчах. Досі стадіон на іграх «Арсеналу» частково наповнювався за допомогою «адмінресурсу»: на трибуни організовано доставлялися учні столичних навчальних закладів та працівники бюджетних установ. «Оболонь» не має таких можливостей, тому уболівальників їй тільки доведеться здобувати. Не будемо у черговий раз задаватися риторичним запитанням, навіщо нашому футболу команди без уболівальників. Сподіватимемось на те, що столичні новачки здобудуть прихильність глядачів хорошою грою.

У першому турі «Арсенал» приймав чемпіонів країни і ледь не виграв у «шахтарів». Новоспечені чемпіони, швидше за все, не оговтались ще від ушанувань себе, які тривали майже три тижні поспіль. Нульова нічия стала певним сюрпризом, і «арсенальці» тепер мають доводити, що успішна гра з чемпіоном не була випадковістю. «Оболонь» у першому турі програла з рахунком 1:2 бронзовим призерам попереднього чемпіонату, донецьким «металургам». За свідченнями очевидців, господарям довелось похвилюватися, оскільки кияни першими відкрили рахунок.

І, нарешті, провідна на сьогодні київська команда «Динамо» свій дебютний матч виграла у Харкові з рахунком 2:0. Місцевий «Металіст» не зміг протиставити киянам нічого, окрім жорсткої і навіть грубої гри в обороні, у результаті якої кияни втратили на невизначений час захисника Федорова.

Наявність в еліті трьох команд дозволяє киянам щотижня мати на вибір широке футбольне «меню». Так, вже у п’ятницю на стадіоні «Динамо» екс-чемпіони країни прийматимуть земляків із «Арсеналу». Гра передбачає неабияку спортивну і не тільки спортивну інтригу. Адже тренер «Арсеналу» В’ячеслав Грозний ще кілька місяців тому тренував у Росії московський «Спартак». Тренерський двобій між вчорашніми асистентами Лобановського і Романцева, якими є наставники «Динамо» і «Арсеналу», обіцяє неабияке спортивне видовище. Олексій Михайличенко сповнений бажання довести, що є гідним наступником Лобановського, що його команда візьме ті висоти, які не спромоглася взяти в останні роки.

Хто знає, можливо, з часом на матчі київських команд між собою ходитимуть десятки тисяч глядачів, як це колись було у Москві, а зараз є у Лондоні, Римі чи Мадриді. А щодо розмов про нову футбольну столицю, якою стає Донецьк із своїми «Шахтарем» та «Металургом», то чомусь не віриться, що це серйозно. У будь- якому випадку нам є на що подивитись в чемпіонаті України, і не тільки в Донецьку та Києві. І це не може не втішати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати