Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Газ — «пiд розписку»

Опалювальний сезон обіцяють розпочати...
09 вересня, 00:00

Не є секретом, що з року в рік з приходом перших холодів голови терпнуть як у пересiчного населення, так і в комунальників. Звісно, зустріти морози у квартирі-«витверезнику» — перспектива не надто райдужна.

Як зазначив «Дню» голова Держжитлокомунгоспу Григорій Семчук, сьогодні існують дві основні проблеми, що можуть стати на заваді якісній підготовці до зими. По-перше, через те, що житловий фонд, який належить відомствам, підприємствам, міністерствам, фінансується не завжди належним чином. А по-друге, заборгованість комунальних підприємств за енергоносії, що зростає не один рік, не можливо й на цей раз погасити до початку опалювального сезону. За словами Г. Семчука, аби запобігти гальмуванням своєчасного включення опалення, за домовленістю між НАК «Нафтогазом України» та Держжитлокомунгоспом з десятого по тридцяте вересня буде проводитися робота окремо у кожному регіонi. Протягом цього періоду будуть складатися графіки щодо заборгованості регіону за минулі роки та стану поточних проплат. Заступники голів облдержадміністрацій, міські мери будуть звітувати про те, на якому рівні вони сплачуватимуть за поточний газ і в залежності від цього визначати кількість енергоносіїв, що потрібно буде витратити на тепло.

Простіше кажучи, кожному меру газ тепер даватимуть під розписку. Міський голова особисто відповідатиме за масштаби заборгованості та кількість проплат за поточний місяць.

До позитивних тенденцій, які наразі простежуються, слід віднести і збільшення проплат населенням за спожиті послуги. Зокрема, рівень оплати населенням спожитих житлово-комунальних послуг становив у липні 133,1%, тоді як у травні і червні 116%. А ось сума кредиторської заборгованості підприємств ЖКГ з початку року зросла на 473,9 млн. грн. і на 20 серпня вже становить 8,7 млрд. грн. Підприємства комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ теж не вилізають з боргової ями. З початку року вони винні 401,4 млн. гривень і на сьогодні борг складає 2,8 млрд. грн. Незважаючи на це, як зазначає Держжитлокомунгосп України, підготовка до зими зараз ведеться активніше, ніж у минулому. Серед передовиків можна відзначити Волинську область, яка завершила підготовку теплових мереж та капітальний ремонт котелень. На Вінниччині об’єкти теплового господарства підготовлено на 80-90%.

Водночас чітко спостерігаються найбільш кризові регіони: Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Харківська області. Це найбільші боржники за енергоносії, а їхні жителі хоч і більш-менш обігріті вже кілька років поспіль, не мають змоги прийняти гарячий душ. Це пояснюється в першу чергу закриттям шахт, які обслуговувалися великими теплопостачальними підприємствами. Сьогодні, коли промисловість припинила потребу в теплі, обігрівати житлові масиви стало витратно, бо величезні котельні мали працювати лише на третину своєї потужності. В результаті такі теплопостачальні підприємства стали банкрутами, не змогли підтримувати і ремонтувати свої мережі, які тепер зовсім непридатні. Виходом iз ситуації, що склалася в депресивних регіонах, вважають у Держжитлокомунгоспі, може бути заміна такого потужного обладнання на менш потужне та перехід до квартальних, розрахованих на групу будинків, котелень. Уже цього року в ряді невеличких містечок у Дніпропетровській, Луганській, Донецькій області, Луцьку та Хмельницькому будуть встановлені дахові та підвальні котельні й індивідуальне обладнання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати