Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Геть шлагбауми! До моря — вільний доступ!..

Кримська влада озброїлася бензопилками
22 липня, 00:00

Ситуація, на загальну думку курортників, стала нестерпною: в Криму за доступ на пляжі, в місця масового відпочинку, в парки, за прохід до музеїв, палаців доводиться платити. На території природно-заповідного фонду, наприклад, до знаменитих кримських водоспадів, і навіть за прохід до лісу почали брати гроші — де 10 гривень, а де й всі 100! Стоїть такий собі «підприємець» біля шлагбаума й вимагає плату за прохід. «Це незаконно!» — роз’яснила Рада Міністрів Криму, яка 10 липня 2009 року ухвалила спеціальну постанову. Тепер усі місцеві органи влади та керівники курортно-рекреаційних установ, власники місць відпочинку й територій природно-заповідного та лісового фонду зобов’язані забезпечити курортникам вільний доступ до них. Плата може стягуватися виключно за додаткові послуги, якщо такі надаються. За розпорядженням голови Ради Міністрів Віктора Плакиди при Радміні створена спеціальна робоча група з перевірки обгрунтованості плати за відвідування місць масового відпочинку. Вона здійснює рейди курортними містами та в прямому значенні спилює такі неправомірні шлагбауми.

Так, робоча група з перевіркою відвідала євпаторійський пляж (пляж ТОВ «Кримкурорт-Сервіс Веста Сервіс»), що знаходиться в оренді в приватної фірми, — повідомляє прес-центр Верховної Ради АРК. Співробітник фірми, який перебував біля входу на пляж, стверджував, що бере з відвідувачів гроші лише за додаткові послуги (туалет, тапчан тощо), але ніяк не за прохід до моря. Однак, за інформацією курортників, усі вони за вхід на цей пляж заплатили по 10 грн. При цьому ще 2005 року на сесії Євпаторійської міськради була ухвалена постанова про безкоштовний вхід на пляжі.

У ході рейду з перевірки обгрунтованості плати за відвідування місць масового відпочинку робоча група кримського уряду, створена з ініціативи голови Верховної Ради АРК Анатолія Гриценка, виявила цілу низку серйозних порушень і на пляжах смт. Миколаївка (Сімферопольський р-н). За словами члена урядової робочої групи, начальника управління громадянського захисту й техногенної безпеки ДУ МНС України в АРК, полковника Олександра Кравчука, міський пляж абсолютно не готовий до прийому відпочиваючих: не обстежені акваторій, відсутні рятувальники, медперсонал тощо. «Міська влада в курсі ситуації, що склалася, навіть притягувалася до адміністративної відповідальності, але, незважаючи на це, так нічого й не зробила, щоб виправити недоліки», — зауважив Олександр Кравчук. При цьому він додав, що для того, щоб потрапити на миколаївські пляжі, курортникам ще доводиться й платити. «У середньому з однієї людини за вхід стягують дві гривні. Доступ до пляжів обмежений огорожами й шлагбаумами. А це неправильно не лише з морального погляду, але й з погляду безпеки: карета «швидкої допомоги» або пожежна машина просто не зможуть проїхати до місця нещасного випадку», — підкреслив Олександр Кравчук.

З метою усунення порушень і відповідно до ухваленої постанови Ради Міністрів автономії, в ході рейду співробітники МНС на пляжах смт. Миколаївка демонтували три огородження, що знаходилися поблизу баз відпочинку «Південний», «Світозар», «Світанок», і дві труби біля бази відпочинку «Крим».

Голова кримського парламенту Анатолій Гриценко підсумки першого рейду прокоментував так: «Завдання перед робочою групою поставлене однозначне — це бензопилка, всі шлагбауми зрізати в металолом, а всіх шахраїв, які сьогодні збирають собі в кишеню на цих пляжах невідомо за що гроші, — притягнути до відповідальності».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати