Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гонки біля Софії

Ні місто, ні заповідник не погоджували відеозйомку з дрифтом на площі біля пам’ятки ЮНЕСКО
10 серпня, 15:28
Фото фейсбук КМДА

Здавалося б, після багатьох скандалів через новорічні гуляння та концерти на Софійській площі підхід до використання цього сакрального місця у киян та влади нарешті зміниться. Аж ні. Сьогодні зранку (10 серпня) перший заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Вадим КИРИЛЕНКО опублікував відео із питанням – «Що це було?». Навколо пам’ятника Богдану Хмельницькому та на площі перед ним на шаленій швидкості виписували «вісімку» дві спортивні автівки. Гучно, шумно, у центрі міста, практично поруч із відділенням поліції, та ще й біля пам’ятки ХІ століття, що внесена до охоронного переліку ЮНЕСКО.

Згодом з’ясувалося, що зйомки проводила компанія Red Bull. Голова Ради урбаністики Києва Віталій Селик опублікував у фейсбуці лист компанії до голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка із проханням посприяти у створенні проморолика за участі кращих гонщиків світу з дрифту на вулицях Києва. Уточнимо, дрифт – «це техніка проходження поворотів і вид автоспорту, що характеризуються проходженням поворотів з навмисним зривом провідної осі і прохід у керованому заносі на максимально можливій для утримання на трасі кута швидкості». Так пише Вікіпедія, а на сайті Red Bull дрифтинг називають «мистецтвом проїжджати повороти якомога швидше на автомобілі, який при цьому їде не лише вперед, але й боком».

Такий вид спорту чи то мистецтва перевіряв на міцність Софію Київську упродовж кількох годин. В опублікованому Селиком листі вказувалося, що зйомки тривали з 6.00 до 10.30. Також компанія гарантувала повну очистку бруківки площі та відновлення локації в первісному вигляді. Після завершення зйомок на площі справді розпочалися клінінгові роботи, а також посипалися заяви, котрі свідчать – дозволів на таке раллі біля святині ніхто не давав.

Як прокоментував Вадим Кириленко «Дню», дозволів на відеозйомку та ще й за участю гонщиків та гоночних авто заповідник не надавав, та й не запитував ніхто про це адміністрацію. «Такі речі біля пам'ятки ХІ століття неможливі. Бо це вібрація», - каже пан Вадим.

«Жодних погоджень на зйомки на Софійській площі дрифту автомобілів керівництво Національного заповідника «Софія Київська» не надавало, - а це вже офіційна заява пресслужби заповідника. – У столиці діє Порядок організації та проведення недержавних масових заходів релігійного, культурно-просвітницького, спортивного, видовищного та іншого характеру в місті Києві, затвердженого Київською міською радою 19 грудня 2019 року. Відповідно до нього дозвіл на проведення заходу на Софійській площі надається ВИКЛЮЧНО в разі погодження із Національним заповідником «Софія Київська» з метою недопущення техногенного негативного впливу на стан пам’яток національного значення. Відповідний запит від організаторів зйомок дрифту до Національного заповідника не надходив».

Київська міська державна адміністрація у свою чергу заявила, що так само не давала жодних дозволів на організацію та проведення зйомок в історичному центрі столиці, на Софійській площі. «Місто звернулось до поліції щодо розслідування інциденту і встановлення причетних до нього осіб, - ідеться у заяві КМДА. – Сьогодні зранку в історичному центрі столиці, на Софійській площі, відбувались рекламні зйомки з використанням екстремальних елементів. Зокрема, авто дрифтували на великій швидкості посеред пішохідної зони. Спеціальних огороджень не було встановлено. У небезпеці перебували всі пішоходи, які проходили повз. Також значно забруднено слідами автомобільних коліс покриття на історичний площі».

Поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом події на Софійській площі – за статтею Кримінального кодексу про хуліганство. «Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років», - коментують у поліції.

На подію зреагували фактично всі, хто мав би сказати своє слово. Та щоб поставити крапку в подібних інцидентах, потрібні, як завжди, запобіжники. Адміністрація заповідника роками намагається пояснити місту, що використання площі біля Софії має бути мінімальним та ощадливим, адже будь-які гучні акції, а тим паче такі, як сьогоднішній дрифт, це ризики для пам’ятки. Можливо, місто могло б у свою чергу прописати нові правила використання цієї площі, щоб подібних гонок не було, а нікому в голову не спадала на думку ідея провести якусь гучну атракцію під мурами святині, де похований Патріарх Володимир. Та якщо ініціатори подібних заходів не розуміють значимості Софії Київської, то ніякі правила не допоможуть. Починати треба із просвітництва та перевиховання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати