Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iграшки початку ХХ століття»

У Львові відкрилася виставка шопок і традиційного різдвяного декору
23 грудня, 18:55

Виставка шопок і традиційного різдвяного декору, яка відкрилася у приміщенні Марійського товариства, повертає у містерію Різдва з далекого дитинства у скромній сільській хаті. Тут можна побачити ялинкові прикраси і традиційні народні іграшки, виготовлені з текстилю, гречаного лушпиння, тирси, вати, паперу, а ще — різноманітні шопки: з дерева у вигляді розкладної книжки, з фігурками, які можна зняти і сховати у скриньку, є шопка, вив’язана нитками, і ще багато різних див.

«Ми намагалися створити такі іграшки, якими львівські міщани декорували ялинку на початку ХХ століття, тому використовували специфічні матеріали, — розповідає Софія Дольна, менеджер етномайстерні «Коза Дереза». — Шукали різну літературу, щоб довідатися, якими були ті давні іграшки, і помалу створювали свої колекції, кожного Різдва — нову». Ці іграшки виготовлені за спеціальною технологією, з якої не роблять секрету: тут же на моніторі можна побачити весь «виробничий процес». А ще вони пахнуть — кавою, ваніллю, корицею. Ними спеціально обробляють тканину перед тим, як наносити малюнок на іграшку.

Такі гостинці привезла до Львова етномайстерня «Коза Дереза» із Тернополя. Чотири роки тому її заснувала лікар Вікторія Колодій. Вона бачила, що хворі діти сумують, і  хотіла їх чимось розвеселити. Народилась ось така ідея. До Львова «Коза Дереза» приїхала вдруге,  і про неї вже знають у Кракові, Відні, Празі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати