Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iндекс iPod

Україна не подобається собі в дзеркалі світової статистики
19 травня, 00:00

«Нічого не знаючи про зовнішній світ, неможливо знати власну країну. Якщо ви хочете зрозуміти, на якому рівні знаходиться ваша нація, вам варто порівняти її прогрес з іншими націями», — зазначає в передмові до книги «Україна в світі. Цікава статистика», виданій Фондом Конрада Аденауера, керівник представництва Фонду в Україні Ніко Ланге. Це його майже рік тому чомусь вирішили не впускати до України, і в деяких ЗМІ навіть з’явилася версія про те, що він втручався у справи, які належать до внутрішньої компетенції. І дійсно, «втручався», зіставляючи дані української статистики з аналогічними зарубіжними матеріалами, що, звичайно ж, входить у компетенцію нашого уряду, який дуже неохоче порівнює свої «досягнення» з напрацюваннями інших держав.

А ось Ланге цей процес здався цікавим (у вівторок він презентував у Києві вже друге видання своєї «статистики», виданої українською та англійською мовами). І дуже доречно процитував слова Джозефа Редьярда Кіплінга: «Що знає про Англію той, хто знає лише Англію?». України цей вислів стосується повною мірою, і тому цю брошуру, яка складається із самих лише таблиць і діаграм, можна поставити в розділ цікавого читання. «Україна в світі» вчить не просто читати, але й думати, аналізувати, дивуватися.

Ланге розповів журналістам, що на київській вулиці, де він живе, постійно припарковано два «Майбаха» — дорогих і рідкісних навіть у Європі авто. А що каже з цього приводу статистика? І тут Ланге з’ясовує не менш дивну річ: виявляється, в Києві працюють три дилери, що займаються продажем таких машин. Тоді як у всій Німеччині їх лише чотири! Якщо судити за цим показником, то ми в Україні не такі вже бідні? Тоді чому наш внутрішній валовий продукт (ВВП) на душу населення в 2010 році (3002 дол.) був удвічі менший, ніж у Румунії та Болгарії, і в 13 разів менший, ніж у Німеччині? Натомість за рівнем інфляції в 2010 році ми попереду всієї Європи (автори брошури, посилаючись на дані МВФ, чомусь називають цифру 8,2%, тоді як за даними Держкомстату — 9,1%).

Рейтинг бізнес-діяльності 2010 року (використано дані Doing Business) також дуже «високий» — 142. Гірше тільки у Філіппін та Узбекистані. «Цікава статистика» роз’яснює, що цей індекс складається на основі кількісних показників, які враховують правила, необхідні для того, щоб малі та середні підприємства могли розпочати бізнес, отримати дозвіл на будівництво, найняти працівників, зареєструвати власність, отримати кредит, захистити інвестора, заплатити податки, здійснити міжнародну торгівлю, виконати контракт і закрити бізнес.

Для характеристики потенційної корупції «Україна в світі» використовує індекс сприйняття цього згубного для моралі та економіки явища (Corruption Perseptions Index, CPI), що такого, що є дослідженням досліджень, тому що базується на 13-ти бізнес-дослідженнях і думках експертів. Індекс може коливатися від 0 до 10. Причому 0 — це тотальна корупція, а 10 — її відсутність. Україна в 2009 році мала показник 2,2, а в 2010 — 2,4, трохи випереджаючи Росію, Туркменістан та Узбекистан.

Виступаючи перед журналістами, Ланге акцентував увагу на найбільш тривожних, на його думку, показниках, що відрізняють Україну від усього світу. Це ситуація з політичними правами і громадянськими свободами, свободою друку. У рейтингу свободи Україна в 2011 році отримала дуже невтішне «частково вільна», причому стрілка тенденції обернена донизу. Індекс свободи друку, який щорічно публікується «Репортерами без кордонів», у нас у 2008 — 2010 роках зі страшною швидкістю котився вниз (19,25, 22,0 і 46,83).

З економічних показників, мабуть, самий кричущий — це ВВП на кубометр використаного для його виробництва газу (за даними МВФ та ЦРУ). В Україні з кубометра газу виробляється лише два з невеликим (2000 р. — 2,43, 2009 р. — 2,14) долара, тоді як в Ірані в ті ж роки 3,89 і 2,82, а в Японії — 57,9 і 48,57. «Це свідчить про низьку енергоефективність», — говорить Ланге.

«День» знайшов у «Цікавій статистиці» і показник, який видався більш-менш прийнятним, — витрати на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи. У 2002 році Україна випереджала за ним навіть Китай і Гонконг. А от за Всесвітнім інноваційним індексом за 2009 і 2010 роки дуже сильно від цих країн відставала. З чим це пов’язано? Відповідаючи на це запитання, Ланге відзначив, якщо в маленькому Гонконгу об’єм коштів, що виділяються на НДДКР, не набагато менший, ніж у такій великій країні як Україна, а кількість патентів і різних інновацій незрівнянно більша, тому це може свідчити лише про те, що кошти використовуються неефективно. А ще він звернув увагу журналістів на індекс iPod. Якщо в США цей популярний серед молоді виріб коштує 149 дол., то в Україні на 100 дол. дорожче. Якщо Україна вступить до Євросоюзу, сказав Ланге, то разом з іншими європейськими стандартами вирівняється і ціна iPod. Він коштуватиме стільки ж, скільки в Європі та США.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати