Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Храм навпроти храму

В редакції газети «День» відкрилась унікальна виставка ікон, три з яких написані спеціально для цієї події
23 грудня, 19:12
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

З цього четверга в редакції газети «День» представлені ікони, написані художником Олександром Клименком в співпраці із Софією Атлантовою. Важливим аспектом роботи тандема художників є їхня співпраця з Першим добровольчим мобільним шпиталем імені Миколи Пирогова, засновником якого є правник і громадський діяч Геннадій Друзенко.

«Придбай ікону — врятуй життя» є мистецькою акцією з метою підтримати діяльність ПДМШ, який є волонтерським проектом із залучення цивільних медиків до надання допомоги цивільним та військовим у зоні проведення ООС (раніше АТО) на сході України.

Фоторепортаж

«Проект «Придбай ікону — врятуй життя», це той випадок, коли ікони лікують в прямому сенсі цього слова, — сказав Геннадій Друзенко в коментарі «Дню», — Адже кошти від продажу цих ікон пішли на лікування хворих та понівечених тіл внаслідок російсько-української війни. Але виставка в редакції газети «День» символізує вже наступний етап. Адже «День» лікує свідомість і душі людей. Особливо «День» відновлює мізки, які закохані в «офіси простих рішень», коли таких рішень апріорі бути не може. І тут місія ПДМШ і газети «День» збігається, бо поки українці будуть вірити і шукати прості відповіді на складні питання, що можна просто обрати правильного голову і він все вирішить, ми будемо бігати по колу наших нещасть. Тому маємо вже три в одному — це 25-річна традиція «Дня» спонукати українців до думання, це традиція благодійності, яка в українських умовах часто підміняє цілі державні інституції, і, власне кажучи, традиція мистецтва, яке в українських умовах, в наших реаліях війни не замикається в рамках епатажу, «мистецтва заради мистецтва» в часто незрозумілих символах, а несе абсолютно просту, зрозумілу і необхідну річ в геніальній ідеї поєднати тисячолітню традицію писання ікон з актуальною раною війни. Про війну на цій виставці прямо говорять ящики від набоїв на яких і зображені ікони. Таким чином ця виставка ще один привід нагадати, що щось в нашому королівстві не так і треба переосмислювати самі основи українського буття».

Нагадаємо, що ця виставка ікон уже експонувалася в Європарламенті, Верховній Раді України, Литовському сеймі, Софії Київській, Національному музеї українського народного декоративного мистецтва на території Києво-Печерської лаври, Посольстві Литовської Республіки в Україні та багатьох містах світу. Тепер і гості газети «День» можуть подивитись на творіння українських майстрів іконопису.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати