Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто ворог Львову?

Сміттєва криза загрожує перетворитися на політичну
20 червня, 11:49

Керівник парламентської фракції «Самопоміч» Олег Березюк на засіданні погоджувальної ради парламенту в понеділок оголосив голодування на знак підтримки мешканців Львова і протесту проти дій центральної влади. «Львів на сьогодні окупований ворогом. Рік тому до цього міста Волі, яке завжди було і буде на передовій боротьби за Україну... прийшов ворог, який упродовж року, цинічно обманюючи на кожному кроці, знущається не лише з керівника міста чи політичної сили, знущається з людей, які там живуть», — загострив проблему народний депутат.  Цього ж дня міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що в місті накопичилося 8500 тонн твердих побутових відходів (це 850 вантажівок), які нікуди вивозити. Ситуація критична, а центральна влада мовчить у відповідь на прохання Львова про допомогу.

І допомога, що запізнилася, надійшла. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман на селекторній нараді з підготовки до зими, що відбулася учора, звернувся до органів місцевого самоврядування України: «Хочу зараз попросити всю країну: шановні колеги, міські й сільські голови, голови ОДА, якщо до вас випадково звернеться голова міста Львова Андрій Іванович Садовий по допомогу в певний період часу з вивезенням сміття зі Львова, я вас дуже прошу, будь ласка, якщо ви можете зробити, допоможіть». Прем’єр наголосив, що Львівській облдержадміністрації при цьому дуже важливо отримати від мера Львова відповідь, за який час він може розв’язати проблему системно — побудувати полігон для приймання сміття на одній із запропонованих у Львівської області 14 земельних ділянок. Гройсман пообіцяв надати Львову 50 мільйонів гривень із резервного фонду Кабміну на облаштування такого полігону.

Ситуація в місті критична, пише кореспондент «Дня» Тетяна Козирєва. Сміття щодня додається на 200 тонн, і, відповідно, зростає термін  зберігання на майданчиках розплавленого під пекучим сонцем органічного компосту, що вже повністю згнив і нестерпно смердить. Виступаючи на позаплановому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, начальник управління охорони здоров’я мерії Володимир Зуб зазначив, створюється загроза населенню — можливі спалахи небезпечних інфекційних хвороб. Комісія вдруге за тиждень звернулася до керівництва країни. А мер  попередив: якщо й цього разу відповіді не буде, то міськрада звернеться до правоохоронних органів щодо бездіяльності посадових осіб. Тим часом, пише кореспондент «Дня», поліція вилучила всі матеріали попередніх засідань комісії, а її членів викликають на допит.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати