Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто врятує «Охматдит»?

Опікунська рада дитячої лікарні закликає главу держави врегулювати проблему з закупівлями
21 вересня, 14:30

Здавалося б, це не компетенція президента держави втручатися в роботу лікарні чи державного підприємства, що займається закупівлями обладнання для неї. Але саме про це вже вдруге просить Володимира Зеленського опікунська рада Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Цього року планувалося завершення закупівель усього необхідного для нового корпусу медичного закладу. Деякі відділення вже успішно працюють, але, як кажуть, бракує останніх штрихів. І це – дороговартісне обладнання, на яке виділено з державного бюджету понад один мільярд гривень. Його досі лікарня не має, а вже добігає кінця вересень. І проведення нових закупівель за тендерними чи переговорними процедурами експертам видається все менш імовірним.

Власне, через формат проведення закупівель і виникла затримка з придбанням обладнання. Дарина КАЛЕНЮК, виконавча директорка Центру протидії корупції, нагадала, що в травні уряд вивів добудову «Охматдиту» з категорії відкритих торгів. «Це насторожило опікунську раду та нас, - продовжила вона. – В серпні цього року ДП «Укрмедпроєктбуд» (підприємство займається закупівлями обладнання для лікарні. – Ред.) опублікувало оголошення про проведення десяти переговорних процедур. Очікувана вартість цього обладнання стала на 5, 10 або й 15 млн грн більше, ніж вартість обладнання, яке планувалося за відкритими тендерними процедурами. Загалом ці десять тендерних процедур дозволять переплатити від 176 до 189 млн грн. Деякі тендерні процедури були скасовані, причому на підставі листа гендиректора «Охматдиту», що відпала потреба в деякому обладнанні. Наприклад, мали закупити кілька операційних столів на 58 млн грн. Але раніше було скасовано тендер за відкритими процедурами, де очікувана вартість була 36 млн грн. Компанія, що очікувала результатів тендеру, готова була поставити ці столи за 26 млн грн уже за переговорною процедурою. Ми детально дослідили компанії, які беруть участь у переговорних процедурах, і побачили зловживання службовим становищем. Заяву про злочин ми направили до НАБУ. У вересні «Укрмедпроєктбуд» скасував переговорну процедуру, бо не можна було виправити порушення».

Зараз ДП «Укрмедпроєктбуд» чекає на чергове медико-технічне завдання від лікарні для оголошення нових торгів. Але кожне переписування завдань, оголошення торгів – це час. Інвестиційний проєкт будівництва завершується в 2022 році. Фактично рік лишається на повне завершення всіх робіт, закупівлю всього необхідного технологічного та медичного обладнання, його введення в експлуатацію як об’єкта медичної інфраструктури.

Ганна ГОПКО, голова правління ГО «Мережа захисту національних інтересів АНТС», член опікунської ради дитячої лікарні «Охматдит», наголошує що ще з часів Януковича лишилася група компаній, що намагалася збагатитися на добудові лікарні. «Нинішня ситуація та реакція на звернення ЦПК до НАБУ засвідчили, що є люди, які хочуть на цьому збагатитися. І для них ціна питання – це надприбутки. Але життя дітей можна рятувати вже зараз, не витрачаючи мільйони доларів на лікування за кордоном. Треба лише розв’язати проблему з закупівлями», - наголошує пані Ганна.

Генеральний директор «Охматдиту» Володимир ЖОВНІР напередодні брифінгу опікунської ради оприлюднив заяву «для справжніх журналістів, які зацікавлені в тому, щоб розібратися в ситуації», додавши в своєму дописі в Фейсбуці, що це також відповідь телеканалу «Прямий» щодо ситуації з закупівлями (телеканал чомусь цю відповідь не використав у повному обсязі). «Також продублюю головні тези: НДСЛ «Охматдит» не проводить закупівлі обладнання, не отримує грошей на закупівлі й не розпоряджається ними, цим займається ДП «Укрмедпроєктбуд». Лікарі «Охматдиту» лише стежать за якістю обладнання та передають у ДП «Укрмедпроєктбуд» медико-технічні завдання. Особисто я спеціально прибрав себе з усіх робочих груп, щоб уникнути спекуляцій, що я когось лобіюю, - писав Володимир Жовнір. – Для з’ясування результатів процедури закупівлі медичної техніки вважаю за доцільне звернутисьув ДП «Укрмедпроєктбуд». Ще раз зазначу, що саме це державне підприємство займається закупівлею обладнання для нашої лікарні».

За словами народної депутатки України, членкині опікунської ради лікарні Марії ІОНОВОЇ, спроби знайти порозуміння з МОЗ, дирекцією «Охматдиту» та державним підприємством не дали жодних результатів. «Зараз виглядає так, що «Охматдит» усім потрібен, а водночас і ні, бо всі заважають йому відбутися, - додала Ольга КУДІНЕНКО, засновниця українського благодійного фонду допомоги онкохворим дітям «Таблеточки», членкиня опікунської ради. – Станом на зараз торги не проведені, і мені не віриться, що вони цього року відбудуться. А за цим усім стоять діти, які потребують лікування, але не можуть отримати допомогу, бо немає певного обладнання. Тому я хочу звернутися до Президента, щоб запропонувати партнерство та допомогу для закупівлі якісного обладнання».

Також опікунська рада сподівається на проведення спеціальної наради, присвяченої проблемам «Охматдиту», за ініціативою саме Президента. Про це представники ради просили вперше ще кілька місяців тому.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати