Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кому потрібен брежнєвський «ренесанс»?

Громадськість Дніпродзержинська виступила проти відкриття музею-квартири колишнього генсека ЦК КПРС
06 березня, 12:07

Громадськість Дніпродзержинська виступає проти відкриття у своєму місті музею-квартири колишнього генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва. Про наміри створити такий музей днями офіційно повідомила прес-служба Дніпродзержинської міської ради (див. «День» № 36 від 27 лютого ц.р). Ініціатива чиновників обурила колишніх дисидентів, письменників, громадських діячів та мешканців Дніпродзержинська. Вони звернулися з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича, а також відправили копії голові комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Григорію Немирі та міському голові Дніпродзержинська Сергію Сафронову.

«Вважаємо за потрібне повідомити, що особа Л. Брежнєва вже відзначена в місті скульптурним погруддям на одній із центральних площ міста і чималою колекцією дарунків цьому діячеві, що зібрані у фондах Музею історії міста Дніпродзержинська. На нашу думку, цього цілком достатньо, щоб вгамувати жагу тих небагатьох гостей нашого міста, які прагнуть осягнути спадок Л. Брежнєва», — пишуть у своєму листі представники громадськості. Підтримуючи курс на євроінтеграцію України, вони звертають увагу Президента В.Януковича на те, що ініціативу місцевої влади можуть не зрозуміти не тільки в сучасній Європі, але й у цілому демократичному світі, де добре пам’ятають історичний спадок Брежнєва та його найближчого оточення — «розчавлену радянськими танками «Празьку весну» та десятки тисяч загиблих і покалічених в афганській авантюрі».

Окрім того, дніпродзержинці нагадують Президентові про переслідування української інтелігенції за брежнєвської доби. «В цьому листі ми не можемо оминути і злодіяння тоталітарної комуністичної м’ясорубки, до якої, після непевної й короткотривалої хрущовської відлиги, потрапили сотні українських діячів культури та науки, громадських активістів і навіть знані посадовці самої Комуністичної партії, які мали честь відстоювати і представляти український народ в розмаїтті світової спільноти. Українська історія навічно закарбувала на своїх скрижалях імена дисидентів — Василя Стуса, Олекси Тихого, В’ячеслава Чорновола, Богдана й Михайла Горинів, Оксани Мешко, Івана Сокульського, живими свідками брежнєвських репресій лишаються Левко Лук’яненко, Євген Сверстюк, Василь Овсієнко та багато інших. Тож українським можновладцям ні на мить не можна забувати, що лише ціною цих сотень закатованих, зламаних доль і не використаних людських можливостей за часів брежнєвщини постала Українська держава як важливий чинник світових політичних і соціокультурних процесів». Автори листа звертаються до Президента України з проханням невідкладно втрутитися в ситуацію та «зупинити цинічну антиукраїнську провокацію й негайно відправити у відставку ініціаторів створення музею-квартири Л. Брежнєва в м. Дніпродзержинську». На їхню думку, ці задуми «напевно, мають на меті поставити під сумнів євроінтеграційні прагнення України і вкотре виставити нашу Вітчизну на ганьбу і глум світової спільноти». Представники громадськості Дніпродзержинська збираються перекласти англійською мовою своє звернення і відправити його текст на ознайомлення до гуманітарного комітету Європарламенту, щоб там «не складалося уявлення про Україну як державу, в якій може відбуватися абсурдний тоталітарний ренесанс, з усіма його можливими трагічними наслідками».

Як повідомив «Дню» один з авторів відкритого листа письменник Сергій Злючий, вони розраховують на підтримку як своїх земляків, так і широкої громадськості України. Вже відправлено відповідний запит до владних інстанцій одним із депутатів Верховної Ради України від ВО «Свобода». «Нам не зовсім зрозуміло, навіщо створювати новий музей, і на які кошти збираються його утримувати, — пояснює пан Сергій. — Адже йдеться про придбання квартири в будинку в центрі Дніпродзержинська, і для цього потрібна чимала сума. Щоб обладнати музей, необхідні експонати і відповідне оформлення. Очевидно, мають бути також музейні працівники та якась охорона. Тому постає питання: хто фінансуватиме квартиру-музей? Якщо це будуть бюджетні кошти, то хіба в Дніпродзержинську нема інших невідкладних та життєво важливих проблем?» «Чому саме зараз, в незалежній Україні, з’явилась ідея про створення музею-квартири Брежнєва? — дивується С.Злючий. — Може, річ у тім, що комусь треба повернути виборців у певному напрямі й переконати їх, що «Брежнєв — наше всьо!»? Звертаючись з відкритим листом, ми сподіваємося почути не тільки відповідь влади, а й громадську думку».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати