Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

10 березня, 00:00

Названі лауреати Шевченківської премії

Учора на урочистому зібранні в Національній опері України в Києві було оголошено імена лауреатів цьогорічної Шевченківської премії. Згідно з указом Президента «Про Національну премію України імені Тараса Шевченка» ними стали: скульптор Айдер Алієв, архітектори Ібрагім-Герей і Зарема Нагаєві, Февзе Якубов та Азіз Абдуллаєв — автори концепції та оформлення комплексу «Відродження» у місті Сімферополі; поет Микола Воробйов за збірку «Слуга півонії»; композитори Віктор Камінський за симфонію-кантату «Україна. Хресна дорога», «Акафіст до Пресвятої Богородиці» та Юрій Ланюк за твори «Палімпсести», «Елегії для Птаха Сяйва»; художник Володимир Микита за серію «Рідний край»; літературознавець Михайлина Коцюбинська за книжку «Мої обрії» у 2-х томах; філософ та культуролог Сергій Кримський за праці «Философия как путь человечности и надежды», «Записи філософських смислів»; письменники Марія Матіос за роман «Солодка Даруся» та Михайло Слабошпицький за роман-біографію «Поет із пекла». Нагородження відбудеться кількома днями пізніше в Маріїнському палаці у столиці.

Краще платимо за комунальні послуги

Середні нарахування за житлово-комунальні послуги на одного власника особового рахунку в січні 2005 року зросли на 1,6% порівняно з аналогічним періодом 2004 року, і з урахуванням електроенергії з розрахунку 100 кВт/год. становили 140,32 гривень. Цей показник складає 21,9% середньомісячної заробітної плати штатного працівника, зайнятого в галузі економіки. За даними Держкомітету статистики, в січні 2005 року населення заплатило за житлово-комунальні послуги з урахуванням погашення боргів попередніх періодів 817,9 млн. гривень, або 83,3% нарахованих сум, що на 7% або на 53,2 млн. гривень більше порівняно з аналогічним періодом 2004 року. Заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг у січні 2005 року збільшилася на 1,9% і до 10 лютого 2005 року складала 7,464 млрд. гривень. Заборгованість населенню з виплат заробітної плати, стипендій, інших соціальних виплат збільшилася на 9,6% — до 1,237 млрд. гривень. Термін заборгованості населення з оплати житлово-комунальних послуг на 10 лютого 2005 року становив 7,6 місяців, у той час як на 10 лютого минулого року — вісім місяців, повідомляє Кореспондент.net. У січні з населенням укладено 28,1 тис. договорів на суму 25 млн. гривень про погашення реструктурованої заборгованості.

Знали, що красти

У Житомирі зухвало пограбовано народного художника України, лауреата Шевченківської премії Миколу Максименка — в ніч на 6 березня злодії вибили двері його майстерні, яка разом iз майстернями інших художників розташована над художнім салоном обласної Спілки художників у центрі міста, й винесли близько 70-ти картин. Міліцією, повідомила «День» працівник Центру громадських зв’язків управління МВС в області Інна Свірчевська, за фактом крадіжки порушено кримінальну справу, ведеться розслідування, є певне коло підозрюваних. У Житомирському будинку художника поки ніяких коментарів з цього приводу не дають. На телефоннi дзвiнки у квартирі М.Максименка (автор намагався зв’язатися з ним) ніхто не вiдповiдав. Більшість створених майстром картин (він передусім чудовий пейзажист) зберігається як в українських і закордонних музеях, так і в приватних колекціях. Зазвичай цінителі купують їх за суми, що в умовних одиницях визначаються цифрами з кількома нулями, повідомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

Центр столиці підфарбують. Дякувати «Євробаченню»

Напередодні фіналу «Євробачення» у Києві в травні центр столиці буде активно впорядковуватися. Зокрема, асфальтове покриття вулиці Хрещатик замінять повністю, на вулиці Еспланадній демонтують трамвайні рейки, а на вулицях Саксаганського і Басейній зроблять косметичний ремонт. Як передає ForUm, торгівельні намети й лотки, які виглядають не дуже привабливо, буде замінено «на щось більш пристойне». Також у центрі замінять урни для сміття, встановлять кілька десятків електронних інформаційних стендів. З 17 по 22 травня Хрещатик закриють для автотранспорту і розгорнуть на ньому розважальне містечко з концертними майданчиками та сувенірними лавками. Крім того, концертні майданчики буде розташовано на Співочому полі та на території музею «Київська фортеця». До речі, з 21 березня в продажу з’являться квитки на концерти, що пройдуть у рамках Міжнародного конкурсу естрадної пісні «Євробачення-2005», повідомив генеральний продюсер конкурсу, директор департаменту міжнародних відносин Національної телерадіокомпанії України Павло Грицак. Їх ціна коливатиметься від 10 до 200 євро (всього буде 11 категорій квитків). П. Грицак повідомив, що нині створюється офіційний український сайт «Євробачення-2005», оскільки адреса www.eurovision2005.info — неофіційна, і там відсутні контактні телефони для охочих приїхати до України на конкурс.

Найдовше цілуються студенти

Традиційно у день 8 Березня у Львові проводять конкурс на найдовший поцілунок. Цього року у фіналі поцілункового марафону за головний приз змагалися 13 пар. Переможцями стали студенти: Уляна (Львівська комерційна академія) та Сергій (залізничний технікум). Їм не вдалося побити минулорічний суперрекорд (7 годин 20 хвилин), адже організатори — радіо «Львівська хвиля» та Артемівський завод шампанських вин максимально ускладнили завдання для конкурсантів. Учасники веселого змагання були змушені, не відриваючись від губ партнерів, виконувати різноманітні танці, зав’язувати краватки, робити зачіски, стрибати через скакалку. А також вони пили шампанське через соску, поїдали цитрину та цибулю, надували повітряні кульки та кульки із жувальної гумки... Тож не дивно, що переможна пара цілувалася... лише 2 години 32 хвилини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати