Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

01 грудня, 00:00

Янукович пропонує варіанти...

Віктор Янукович у випадку, якщо його визнають президентом України, готовий провести політреформу та запропонувати посаду прем’єра Віктору Ющенку. Такий варіант компромісу кандидат-прем’єр озвучив на прес-конференції, що відбулася вчора в його штабі. «Фактично за нової Конституції це буде перша особа в державі, і сформувати разом із ним коаліційний уряд, але без мови ультиматуму», — цитують прем’єра Подробности.ua. У випадку, якщо Верховний Суд визнає вибори в Луганській і Донецькій областях сфальсифікованими, Янукович готовий поїхати в ці регіони та закликати людей прийти на переголосування «в будь-який день».

У випадку, якщо Верховний Суд визнає порушення й на заході України, Янукович пропонує провести перевибори, в яких він не братиме участі, та пропонує зробити так само Ющенку. «Я пропоную Ющенку не обиратися, і я також не піду», — додав Янукович. «Є Мороз, є Симоненко, є Вітренко... Я назвав трьох політиків, але в нас і інших досить — є з кого обирати», — додав Янукович. Зі слів Януковича, ці пропозиції він готовий реалізувати, «якщо не буде мови ультиматумів і будуть розблоковані органи влади».

Янукович також сказав, що готовий до переговорів iз Ющенком.

Стосовно сепаратистів порушено кримінальні справи

Слідче управління Служби безпеки України порушило кримінальну справу за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність країни. Про це агентству Інтерфакс-Україна учора повідомила прес-секретар глави СБУ Марина Остапенко. Справу порушено 29 листопада. «У певних українських засобах масової інформації поширено інформацію про те, що окремі представники влади та інші особи у своїх публічних виступах заявили про необхідність відділення від України південно-східних регіонів», — повідомили агентство у прес-центрі СБУ. «Зокрема лунають заклики до створення автономії у складі Автономної Республіки Крим, Донецької, Херсонської, Одеської, Дніпропетровської, Харківської та інших областей і про приєднання її надалі до Російської Федерації», — відзначає прес-служба. «У цих заявах вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч.2 статті 110 Кримінального кодексу України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), тобто публічні заклики до здійснення умисних дій з метою зміни кордонів території або державного кордону України, порушення порядку, встановленого Конституцією України, скоєні представниками влади та іншими особами, за попередньою змовою групою осіб», — йдеться у повідомленні прес-центру СБУ.

Генеральний прокурор України Геннадій Васильєв порушив кримінальну справу за фактом скоєння дій, направлених на насильну зміну і повалення конституційного ладу у країні, повідомила учора прес-служба Генпрокуратури. «Порушити кримінальну справу за фактом скоєння умисних дій, направлених на насильну зміну і повалення конституційного ладу, на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України, ч. 1 ст. 110 КК України. Кримінальну справу направити для проведення досудового слідства слідчому управлінню Служби безпеки України», — йдеться у постанові.

Транспорт — iз парламентом

Міністр транспорту Георгій Кирпа і Федерація профспілок транспортників України підтримують постанову Верховної Ради від 27 листопада 2004 року про політичну кризу в Україні, про визнання недійсними підсумків другого туру голосування на президентських виборах 21 листопада як таких, що пройшли з порушеннями виборчого законодавства і не відображають у повній мірі волевиявлення громадян, і вираженні недовіри ЦВК. «У постанові дано політичну оцінку і визначено конкретні заходи щодо здійснення перших кроків для суспільного взаєморозуміння. Транспортники України повністю підтримують такий підхід і зроблять все від них залежне, щоб забезпечити в цей складний для України час порядок на транспорті, безпеку руху потягів, задоволення потреб населення та економіки в перевезеннях», — говориться в зверненні. Міністр і Федерація профспілок транспортників закликають усі політичні сили сісти за стіл переговорів і домовленостей, повідомляє Інтерфакс-Україна. Транспортники України також заявляють про рішучу підтримку єдності і соборності України і готовності зробити все необхідне для збереження миру і спокою.

Ректор — студентам: мітингуйте, але не піддавайтеся на провокації

Ректор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Віктор Скопенко гарантує, що адміністрація університету не переслідуватиме студентів, які беруть участь у політичних акціях. При цьому не обмежуватимуться також права викладачів, які беруть участь у політичних акціях. Таке рішення було прийняте на позачерговому засіданні Вченої ради університету, яке відбулося позавчора. Члени Вченої ради впевнені, що «проблеми, які хвилюють сьогодні кожного громадянина України, необхідно розв’язувати лише в межах правового поля», й закликають «усіх студентів, викладачів та співробітників університету дотримуватися у своїй діяльності Конституції України та Статуту університету й забезпечити належну якісну організацію навчального процесу». Про це повідомляється в документі, розповсюдженому прес-центром університету. Члени Вченої ради звернулися до студентів, викладачів та співробітників університету із закликом «виважено оцінювати ситуацію, що склалася, не піддаватися на різного роду провокації». Вони також одноголосно підтримали зусилля голови Наглядової ради університету, голови Верховної Ради України В. Литвина, спрямовані на «зміцнення миру та злагоди, відновлення законності та порядку в Україні» та категорично засудили будь-які прояви «сепаратизму, розбрату та національної ворожнечі, хоч би від кого вони виходили».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати