Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

15 квітня, 00:00

Європа не закінчується на Бузі!

Офіційне відкриття в Луцьку Року Польщі в Україні підтвердило, що жити по сусідству й бути незалежним одне від одного неможливо. Двостороння співпраця в різних напрямках закріплена угодами на рівні територіальних громад. Луцьк давно й успішно співпрацює з Любліном, Хелмом, Жешувом, Ольштином... Перший в Україні банк зі стовідсотковим іноземним (а саме польським) капіталом було відкрито свого часу в Луцьку. І це, по суті, була перша іноземна інвестиція в економіку «столичного» міста прикордонної Волині. Тому й Луцька міська рада, як зазначив міський голова Антон Кривицький, розглядає Рік Польщі в Україні як один з чинників для поглиблення двосторонніх економічних інтеграційних процесів. У економіку міста залучено майже 76 мільйонів доларів іноземних інвестицій, і 17 мільйонів інвестовані Польщею. 90 відсотків цих коштів спрямовано у виробництво, а основна форма їхнього залучення — грошові внески й новітні технології. Як приклад — два спільних проекти з польською фірмою «Кревокс»: реконструкція водозабору з очищенням питної води згідно з європейськими стандартами та спорудження світломузичного фонтану. В Україні обидві технології застосовуються вперше. На офіційному відкритті Року Польщі в Україні Генеральний консул Консульства Республіки Польща в Луцьку Войцех Галонзка зазначив, що «Європа на Бузі не закінчується». І підтвердженням є тенденції інтеграції лучан на ринки сусідньої держави. Залучивши два роки тому польський капітал, спільне підприємство «Модерн-експо» успішно налагодило виробництво, отримало міжнародну сертифікацію за системою ISO 9001 і тепер працює на міжнародному ринку, поставляючи обладнання для торгової мережі й України, й Польщі з Німеччиною.

Програма року Польщі в Україні досить широка. Вона містить і лекцію віце-міністра Адама Ротфельда «Польща-НАТО-Європейський Союз» у Волинському держуніверситеті, консульські вечори за участю митців, громадських, наукових діячів обох країн, двотомне видання книги Данила Братковського «Світ частково переглянутий», контакти лікарів, спільні туристичні маршрути, міжнародні фестивалі, повідомляє Наталія МАЛІМОН, Луцьк.

Кандидат «проти всіх» — за референдум

У Красному Лучі на Луганщині пройде референдум про припинення повноважень новообраного міського голови Василя Гоменюка. Рішення про це прийняли на нещодавніх зборах громадськості 213 виборців. Згідно із законом, щоб скликати референдум, вистачить участі в таких зборах двохсот городян. Створена ініціативна група збиратиме підписи жителів міста, які виступають за проведення референдуму. Щоби він відбувся, необхідно зібрати близько 11 тис. підписів краснолучан — 10% від облікового складу виборців. Але це вже після того, як заяву зборів представників міської громади зареєструють у міськраді. Як повідомили учасники зборів громадськості, на референдум передбачається винести питання про недовіру всьому депутатському корпусу міської ради Красного Луча, а також питання про відкликання деяких депутатів обласної ради, обраних у Красному Лучі. Про реакцію міської влади поки що нічого невідомо, проте інформовані джерела в міськраді повідомляють, що готується відповідь, у якій ініціювання референдуму буде визнане незаконним. На позачергових виборах міського голови Красного Луча, які відбулися 14 березня, «проти всіх» проголосували близько 28% виборців, які прийшли на вибори, що становить понад 12 тис. осіб. Обраний міським головою Василь Гоменюк отримав приблизно 26,6% голосів, повідомляє Олена ПРИВЕН, Луганськ.

За здобуту ліцензію на олімпіаду боксера нагородили премією

Заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Пилип’юк від імені облдержадміністрації та облради вручив грошові премії боксеру Віктору Порлякову та його тренеру Валерію Дем’яніву, які здобули ліцензію на Олімпійські ігри в Афінах. О.Пилип’юк назвав перемогу боксера спортивним подвигом, побажав міцно триматися на землі під час Олімпійських ігор і доводити свою спортивну правоту. Він нагадав про засідання спортивного форуму за участю прем’єр-міністра України В.Януковича, який поставив завдання докласти всіх організаційних зусиль, аби спортсмени гідно виступили на Олімпіаді. Грошові премії учасникам торжества вручили також від обласної федерації боксу (голова Едуард Дехтерьов) і від банку «Фінанси і кредит», передає Оксана ГОВЕРА.

Святогорськ чекає паломників і туристів

«Працюємо, як у власному будинку», — так окреслив голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк головний принцип реконструкції Свято-Успенського монастиря в м. Святогорськ Донецької області, що отримав нещодавно статус Лаври. Губернатор відвідав Лавру з метою контролю за ходом робіт з її відновлення й особисто закликав жителів області до сприяння та допомоги в реконструкції цього святого місця. Для цих цілей недавно було створено Благодійний фонд духовного відродження Донбасу «Святогір’я», основним завданням якого є залучення необхідних коштів на реконструкцію й облаштування Свято-Успенської Лаври. Адже нинішній рік на Донеччині оголошено роком Духовності, а центр цієї ідеї справді знаходиться саме в Святогорську. Це місце, що славиться своєю багатовіковою історією, може стати духовним центром для жителів Донеччини, які, в свою чергу, вклали в нього чимало сил і коштів.

У вересні відбудеться урочисте освячення Лаври, яке посилить її вплив на державну ідеологію та національну ідею і сприятиме розвитку економічного потенціалу регіону. Це дасть новий імпульс благоустрою міста і покращанню умов у численних пансіонатах і санаторіях, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА, Донецьк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати