Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

05 лютого, 00:00

Передплачуємо більше

Українці починають активніше користуватися послугами пошти. Про це свідчить те, що заплановані показники соціально-економічного розвитку «Укрпошти» за минулий рік перевиконані. Як повідомив генеральний директор «Укрпошти» Василь Мухін на прес-конференції, що відбулася вчора у Києві, загальна сума доходів становить 1332 млн. гривень, або 104% від плану.

Деякі скептики вважали, що вдала передплатна кампанія минулого року «вигоріла» тільки тому, що вона збiглася з передвиборними перегонами. Але передплатною кампанією на 2003 рік «Укрпошта» також задоволена. Станом на 1 лютого структурними підрозділами компанії всього передплачено 14707,755 тис. примірників газет та журналів, що становить 100,8% до обсягів аналогічного періоду минулого року та 107,04% порівняно з даними II півріччя 2002 р.

Найкращі показники з передплати у Закарпатській, Рівненській та Львівській областях. Рейтинг кількості видань на душу населення очолюють Київська, Сумська та Вінницька. Результати передплати також показали, що українські читачі мало цікавляться політикою та економікою. Але враховуючи те, що за даними передплатної кампанії на 100 чоловік припадає лише 34 газети і велика кількість видань реалізується вроздріб, навряд чи тут можна робити якісь висновки щодо смаків середньостатистичного українського читача, повiдомляє Володимир ДЕНИСЕНКО, «День».

«Великої риби» стало менше

2002 року вилов риби і видобуток морепродукту Кримськими рибними підприємствами в порівнянні з 2001 роком знизилися ще на 34 відсотки і становили лишень 58,6 тисяч тонн, свідчить повідомлення Кримського управління статистики.

Зменшення видобутку риби та морепродуктів сталося в усіх підприємствах галузі. Так, підприємства об’єднання «Кримрибалкаколгоспспілка» виловили лише 16,8 тисячі тонн, тобто скоротили обсяг вилову на 29 відсотків, об’єднання «Рибгосп» постачило споживачам лише 601 тонну продукції, що на 0,5 відсотка менше за торішню кількість; підприємства промислової переробки зменшили вилов і виробництво продукції на 31 відсоток (35,5 тисячі тонн), сільгосппідприємства скоротили виробництво цього виду продукції на 18,2 відсотка (разом 18 тонн). Із загального обсягу вилову риби та морепродуктів на частку морепродукту припало лишень 57 тонн, що становить лише 0,1 відсотка. Та й це в 2,7 разу менше, аніж 2001 року. Таке значне скорочення видобутку морепродуктів і риби стало несподіванкою для керівників галузі. Як повідомляє Кримська агенція новин, Державний департамент рибного господарства Міністерства аграрної політики України прогнозував зниження вилову риби 2002 року в Україні в порівнянні з 2001 роком лише на 2,9 відсотка, тобто до 325 тисяч тонн. Як випливає, реальний вилов продуктів моря виявився в декілька разів нижчим за прогнозований. У чому ж річ?

Як пояснюють фахівці, зниження вилову в Азовсько-Чорноморському басейні пов’язане із затяжною теплою осінню, через що тюлька, кілька, хамса не зібралися в промислові косяки. Окрім цього, через грудневі шторми рибалки почали промисел на три тижні пізніше, аніж це буває щороку. Позначилися також і організаційні труднощі — дорожнеча пального, відсутність риборозвідки, послаблення наукової бази галузі.

Згідно зі статистикою, в січні—листопаді минулого року загальний вилов риби в Україні становив 270 тисяч тонн. Зокрема у внутрішніх водоймищах — 31 тисяча тонн, в Азовсько-Чорноморському басейні — 47 тисяч тонн, у світовому океані — 160 тисяч тонн, повiдомляє Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

Есдеки «піднімають» бокс

Нещодавно у Чернівцях проходив відкритий (уже другий) турнір з боксу серед юнаків на призи від віце-спікера українського парламенту Олександра Зінченка. Основними організаторами турніру виступили Чернівецький обласний комітет СДПУ(О) та Чернівецька обласна федерація аматорського та професійного боксу. Як і минулого року, турнір зібрав більш нiж сто юних боксерів з Чернівців та області, Івано-Франківська та Молдови. Боротьба тривала два дні. Наймолодші її учасники змагалися три раунди по одній хвилині під пильним наглядом лікаря. Старші спортсмени мали більше часу для виявлення найсильнішого, повідомляє прес-служба СДПУ(О). Кращий командний результат показали вихованці Чернівецької дитячої юнацької спортивної школи №1 та спортклубу «Боян». Переможців серед різних вікових та вагових категорій було багато. Всі вони отримали призи і грамоти від об’єднаних соціал-демократів та обласної федерації боксу.

На Вінниччині будують 275 храмів

Торік тільки на Вінниччині збудували 26 культових споруд. У стадії будівництва знаходяться ще 275 храмів різних релігійних громад. Передусім будуються православні УПЦ КП. Гроші на забудови вірні збирають самі або ж шукають спонсорів. Держава, будучи відокремленою від церкви, її не фінансує.

Як повідомила провідний спеціаліст Вінницького обласного управління релігії та міграції Лариса Шепель, торік на прохання віруючих вінничан держава виділила 169 тисяч гривень. Ці гроші витратили на реконструкцію храмів, які зараховані до архітектурних пам’яток, передусім це православні і католицькі храми. Протестанти та інші новітні релігійні громади фінансують свої будівництва з-за кордону. У Вінниці почали будувати свій храм навіть язичники. Всього на Вінниччині аж 40 релігійних громад різних напрямків. Це чи не найбільший асортимент на релігійній карті України, повiдомляє Мирослава СОКОЛОВА, Вінниця.

Іноземці усиновили 2925 українських дітей

На консульському обліку в диппредставництвах України за кордоном знаходяться 9187 дітей – громадян України, усиновлених іноземцями протягом 1996—2002 років, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на голову прес-служби МЗС України Сергія Бороденкова. Тільки протягом минулого року іноземці усиновили 2925 українських дітей. Дипломат підкреслив, що українських дітей було усиновлено іноземними громадянами відповідно до положень законодавства України, і вони знаходяться на постійному консульському обліку в українських диппредставництвах за кордоном. Зі слів С. Бороденкова, українські діти усиновлені в 27 країнах світу, зокрема, у США (3771 дитина), Італії (2800), Іспанії (998), Франції (460), Ізраїлі (401). У цих країнах існують високі стандарти у сфері захисту прав та усиновлення дітей, забезпечується контроль над усиновленням, сказав голова прес-служби МЗС, додавши, що українські консульські установи мають у своєму розпорядженні «повну інформацію про дітей, їхнє життя в сім’ях, які їх усиновили».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати