Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

14 січня, 00:00

У 2003 році податкова перевірить 150 ЗМІ

150 засобів масової інформації в Україні включено в національний план документальних перевірок юридичних осіб на 2003 рік, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу Державної Податкової адміністрації країни. Минулого року було перевірено 156 ЗМІ, у 2001 році — 180. За бажанням і за згодою ЗМІ, у перевірках можуть брати участь представники Національної спілки журналістів України і міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів». Щодо цього ДПАУ узгодила з ними відповідні меморандуми. У найближчому номері журналу «Вісник податкової служби України» планується опублікувати повний перелік ЗМІ, які буде перевірено цього року.

Українку в Таїланді не стратять

Громадянці України Вікторії Мамонтовій скасовано смертний вирок в Таїланді. Її було звинувачено у зберіганні наркотиків з метою збуту. Апеляційний суд Таїланду вчора замінив їй страту на 33 роки і 4 місяці ув’язнення. При цьому Мамонтова збирається домагатися скорочення терміну позбавлення волі, повідомив агенції Інтерфакс-Україна тимчасовий повірений у справах України в Таїланді Ігор Гуменний, який за дорученням МЗС стежить за розвитком ситуації. Як повідомив Гуменний, у цей час фізичний і психологічний стан Мамонтової добрий, вона перебуває в міській в’язниці в Бангкоку, скарг на утримання в камері не подавала. «Умови у в’язниці нормальні, хоча, звичайно, в’язниця є в’язницею», — сказав дипломат. Як повідомлялося раніше, Мамонтову 17 серпня 2001 року було засуджено до страти в Таїланді за зберігання 1,5 кг героїну з метою збуту. Україна домагалася пом’якшення вироку, про це клопотався особисто Президент Леонід Кучма.

Ан-70 випробовують під Феодосією

У Державному авіаційному науково-випробувальному центрі Збройних сил України під Феодосією проходить черговий етап випробування українського військово-транспортного літака Ан-70. Під час серійних випробувань літака передбачається здійснити парашутне десантування бойової техніки і різноманітних вантажів, повідомляє Інтерфакс-Україна. Крім фахівців центру, до випробувань залучено офіцерів і прапорщиків парашутно-десантних служб 1-ї аеромобільної дивізії і 25-ї окремої Дніпропетровської парашутно-десантної бригади Північного оперативного командування Сухопутних військ ВР України. Феодосійські випробування продовжаться до 8 лютого. Програма створення оперативно-тактичного військово-транспортного літака короткого зльоту і посадки Ан-70 реалізується спільно Росією та Україною на основі двох міжурядових угод. Базовий Ан-70 було піднято в повітря на початку 1997 року. Того ж року розпочато державну програму льотних і сертифікаційних випробувань літака, яку намічено завершити у повному обсязі в 2003 році.

Убивць гендиректора «Антарктики» не знайдено

Прокурор Одеської області Михайло Косюта спростував інформацію про затримання осіб, підозрюваних у вбивстві генерального директора АРК «Антарктика» Валерія Кравченка. На прес-конференції 10 січня він заявив журналістам: «Деякі ЗМІ і депутати Верховної Ради інформують населення про те, що розслідування вбивства проводять неправильно, що вже затримано невідомих вбивць… Так ось, усе це неправда. Нікого поки не затримано. Створено оперативно-слідчу групу, куди залучено кращих фахівців і сумніватися в їхній компетентності немає сенсу. Ведеться слідство. Основними версіями причин убивства Кравченка є його комерційна і службова діяльність. Тому відпрацьовуються всі зв’язки з іншими структурами, дочірніми підприємствами «Антарктики», людьми і компаніями з інших держав. Непрості відносини всередині самої «Антарктики». Щоб вийти на слід убивць ми зобов’язані вивчити всі судові справи підприємства, а їх нараховуються десятки, вивчити роботу порту, фінансову діяльність. Тому запитуємо і вилучаємо низку документів. Але все робимо абсолютно толерантно. У ході розробки версій ми вийшли на вельми серйозних фігурантів, які могли здійснити вбивство, але в інтересах слідства подробиці не повідомляю».

На запитання кореспондента «Дня», як розвиватимуться події, якщо в ході розслідування виявлять порушення з боку керівництва самої «Антарктики», обласний прокурор відповів, що перед законом усі рівні й у разі порушень винних буде покарано.

Нагадаємо, 8 січня наглядова рада АРК «Антарктика» обрала нового генерального директора підприємства — Валентина Кобилянського, колишнього заступника Кравченка, радника голови Рахункової палати України Валентина Симоненка. Iнформацiю пiдготувала Олена АСТРАХОВИЧ, Одеса.

Міськрада Бахчисарая проголосувала за зміну мера

Тиждень, що розпочався, обіцяє бути непростим у житті бахчисарайського чиновництва. «Лінія барикад» на цей раз проходить через кабінет мера міста. Ще 10 січня на позачерговій сесії Бахчисарайської міськради 26 депутатів (з яких тільки 6 кримські татари), котрі становлять необхідну для цього більшість у дві третини з 39 депутатів міської ради, проголосували за відставку з посади міського голови Віталія Курбатова і доручили виконувати обов’язки депутату Світлані Бєліковій. У рішенні сесії, зокрема, відзначено: «Визнати роботу міського голови і виконавчого комітету незадовільною» і «висловити недовіру міському голові». Підставою для проведення позачергової сесії стала інформація прокурора АРК Олександра Доброрєза, спрямована на адресу міськради, про «зловживання міським головою службовим становищем, а також про порушення стосовно нього кримінальних справ». Як повідомив заступник Голови Верховної Ради Криму Ільмі Умеров, проти Курбатова прокуратурою порушено 5 кримінальних справ за фактами посадових фальсифікацій. Але Віталій Курбатов на знак протесту проти прийнятого рішення протягом приблизно двох годин відмовлявся залишити службовий кабінет, що і викликало великий резонанс у засобах масової інформації. Біля будівлі міськради, як повідомило Кримське агентство новин, було виставлено пікет кримських татар, які вимагали відставки Віталія Курбатова. А в самому кабінеті проходили переговори між Віталієм Курбатовим, який намагався залишитися на посаді мера, і депутатами, котрі вимагали від нього передати справи Світлані Бєліковій. Однак після прибуття на місце прокурора Бахчисарайського району Любові Кардаш, яка назвала прийняте рішення законним і роз’яснила, що «відповідно до ст. 79 Закону України про місцеве самоврядування, повноваження… міського голови… можуть бути припинені достроково… за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш ніж двома третинами голосів депутатів від загального складу ради», Володимир Курбатов залишив кабінет, повiдомляє Микита КАСЬЯНЕНКО, Бахчисарай — Сімферополь.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати