Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

27 січня, 00:00

Гуцульська Республіка, що наблизила Закарпаття до України

23 — 24 січня в Ряхівському районі пройшли врочистостi з приводу 80-річчя від дня проголошення Гуцульської Республіки, яке відбулось 8 січня 1919 року в селищі Ясіня. Влада маленької недовготривалої держави поширювалась на схід Закарпаття. До складу Народної Ради гуцулів, яка згодом проголосила Республіку, входило 46 чоловік. Вони представляли людей різних соціальних груп і націй. Зв'язки зі ЗУНР свідчили про бажання приєднатися до України. 1919 року у відповідь на репресії угорських властей населення взяло зброю в руки і на заклик керівництва Ради підняло повстання. З Коломиї на допомогу прибуло кілька сотень січових стрільців. Угорську адміністрацію було повалено. Тоді й проголосила Народна Рада Гуцульську Республіку, яка після цього вважалася складовою ЗУНР. У першій декаді квітня 1919 року, після створення Угорської Радянської Республіки, Гуцульська Республіка зі своїми владними органами припинила функціонування, повідомляє кореспондент «Дня» Василь ЗУБАЧ.

Без посередників вирішили співпрацювати дві області — Черкаська та Ярославська

Днями в Черкасах очікують прибуття делегації з Ярославщини (Російська Федерація), яка має укласти угоду з Черкаською облрадою про співпрацю між двома областями. Черкащани не приховують своїх інтересів: Ярославська область, завдяки розташуванню в ній великих нафтопереробних підприємств, входить у десятку найпотужніших регіонів Росії. Вочевидь, торгівля, з одного боку, паливно-мастильними матеріалами, а, з iншого, сільськогосподарською продукцією буде взаємовигідною. Відсутність посередників дозволить встановити прийнятні ціни і для росіян, і для українців. Нещодавно робоча група на чолі з головою Черкаської облради Володимиром Лук'янцем побувала в Ярославлі, де було підписано угоду про наміри. Тепер черга за великим договором, передає кореспондент «Дня» Євген БРУСЛИНОВСЬКИЙ.

Медики готуються до боротьби з епідемією грипу без вакцини

Неухильно зростає останніми роками на Рівненщині кількість хворих на грип. За даними обласного управління охорони здоров'я, лише торік їх кількість зросла на 27,8% і становила майже 25 тисяч чоловік. У деяких районах області кількість хворих на грип збільшується щорічно вдвічі і більше разів. Нинішньої зими лікарі з тривогою чекають другої половини лютого, коли, за їхніми прогнозами, епідемія грипу повинна «відвідати» область. Поки що медики рекомендують громадянам цілий ряд профілактичних заходів. А щодо вакцинації від грипу, то вона на Рівненщині сьогодні не проводиться: в медичних закладах просто відсутня вакцина і немає жодної гарантії, що вона з'явиться в регіоні до початку епідемії. У медиків немає коштів для її закупівлі, тим паче, що протигрипозна вакцина не належить до обов'язкових для щеплення. До речі, останніх теж немає на Рівненщині в необхідній кількості, повідомляє кореспондент «Дня» Володимир КОНЄВ.

Мусульманські терористи... в центрі України?

У громадянина Республіки Азербайджан Нураддіна І., затриманого в райцентрі Жашків Черкаської області, було виявлено підроблений паспорт з московською пропискою, а також посвідку екстремістської мусульманської організації «Сірі вовки», штаб-квартира якої дислокується в Туреччині. Як стверджує сам затриманий, до речі, кадровий військовий, учасник бойових дій у Нагірному Карабасі, він належить до цілком світської організації «Сірий вовк», яка ніякого стосунку до співзвучного терористичного угруповання не має. Тимчасом правоохоронці з'ясували, що 42-річний азербайджанець активно шукав у регіоні контактів із особами так званої «кавказької» та циганської національностей. Також відпрацьовуються версії щодо причетності Нураддіна І. до скоєння злочинів на території Черкаської області та України в цілому. Як повідомила старший інспектор Центру громадських зв'язків УМВС у Черкаській області Марія Покотило, сьогодні вдалося з'ясувати, що затриманий перебуває у федеральному розшуку Республіки Азербайджан, передає власкор «Дня» Євген БРУСЛИНОВСЬКИЙ.

Дніпропетровськ став «семизначним» містом

Услід за Москвою, Петербургом і Києвом, Дніпропетровськ став четвертим містом у СНД і другим в Україні, де введено семизначну нумерацію телефонів. З 24 січня вісім автоматичних телефонних станцій міста, котрі обслуговують близько 80 тисяч абонентів «додали» до вже існуючих номерів цифру 7. Як повідомив кореспонденту «Дня» Вадиму РИЖКОВУ головний інженер дніпропетровської дирекції «Укртелекому» Андрій Дегтяр, незважаючи на те, що в місті нараховується близько 350 тисяч абонентів, підприємствам міста і приватним громадянам потрібні ще десятки тисяч номерів. А тому найближчим часом ще п'ять АТС перейдуть на нову нумерацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати