Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

12 січня, 00:00

Різдвяний подарунок молодим сім'ям

9 січня в Броварах Київської області молодим сім'ям вручалися кредитні угоди на будівництво житла, що будується в рамках державної програми кредитування молодих сімей. Спільними зусиллями Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву і міської мерії в особі мера Броварів Петренка Івана Зосевича завершується будівництво будинку поліпшеного планування для молодих сімей, яким надано державний кредит у розмірі максимум 95% од вартості квартири аж на 30 років. Перший внесок молодої сім'ї має становити не менше як 5% од загальної вартості квартири. Справа дійсно добра. Але скористатися цими кредитами зможуть, на жаль, тільки ті сім'ї, які доведуть свою платоспроможність. І це зрозуміло: потрібні ж гарантії повернення кредиту. Однак таких молодих сімей у нашій державі мало, повідомляє кореспондент «Дня» Лариса РУДЕНКО.

«Гастарбайтерам» не раді й у Росії

Більше третини (34%) опитаних Всеросійським центром вивчення громадської думки росіян негативно ставляться до того, що на будівництвах Росії та за прилавками все частіше можна побачити робітників і продавців з України, Білорусі, Молдови та інших країн «близького зарубіжжя». Всього, повідомляє Інтерфакс-Україна, напередодні Нового року опитано 1600 чоловік. При цьому позитивно до «гастарбайтерів» налаштовані 28%, нейтрально — 33%, а вагалися з відповіддю — 5% опитаних. Найбільш нетерпимими до іноземним робітником виявилися чоловіки, безробітні або некваліфіковані робітники, особи 40–55 років, а також респонденти, котрі проживають у великих містах і в московському регіоні.

Дніпропетровський губернатор готов пересісти у вітчизняний автомобіль

Напередодні Різдва в Дніпропетровську відкрився перший після створення СП «АвтоЗАЗ» торговельно-сервісний центр цього підприємства. За словами голови Ради директорів Олександра Сотникова, котрий виступив на відкритті СП, створення мережі таких центрів по всій Україні, нарівні з вітчизняним виробництвом комплектуючих і запчастин, одна з необхідних умов подешевшання українсько-південнокорейських автомобілів. Попри економічні проблеми, сказав Олександр Сотников, обсяг продажу машин в окремих регіонах, зокрема в Дніпропетровську, збільшується. За останні півроку тут продано понад тисячу автомобілів, а 12 підприємств міста виготовляють для них комлектуючі — акумулятори, бензобаки тощо. А загалом 1999 року «АвтоЗАЗ» планує реалізувати на українському ринку 35 тисяч «Таврій» і 20 тисяч «Daewoo». Це при тому, що за умовами контракту половина випущених автомобілів повинна йти на експорт. До речі, присутній на відкритті центру губернатор Дніпропетровщини Олександр Мігдєєв висловив готовність за прикладом росіян пересісти у службовий автомобіль вітчизняного виробництва, повідомляє кореспондент «Дня» Вадим РОЖКОВ.

Солодкозвучна наука

Сьогодні в Національній філармонії британський вокальний ансамбль «I Fagiolini» збирається здивувати киян «Музикою сфер» Давньогрецький філософ і математик Піфагор вважав, що всі небесні тіла при своєму русі створюють неповторні звуки, які разом народжують божественну гармонію. Музику сфер, яку, як журився філософ, відучилися чути вже навіть його сучасники. Молодий британський колектив «I Fagiolini», навпаки, вірить, що вухо сучасного меломана не таке вже туге, щоб не розчути божественні звуки. І збирається довести це за допомогою власних голосів. Самовпевнена зухвалість? Як знати. Ансамбль, створений при Оксфордському університеті 1986 року, завдяки концертам, численним гастролям і записам, здобув репутацію одного з найцікавіших хорових колективів у Британії. Унікальний репертуар, в якому переважають середньовічна духовна музика та світські твори епохи Відродження, на думку керівника ансамблю Роберта Голінгворта, дає можливість слухачам відчути первісну красу й емоційність звуку. Завдяки Британській Раді, яка організувала приїзд ансамблю до України, тепер у цьому зможуть переконатися й наші меломани. Програма концерту, який сьогодні почують кияни, а 14 грудня — львів'яни, безпрецедентна для наших філармонічних залів: поряд із шедеврами середньовічної музики, які практично не виконуються в Україні, зокрема легендарної Гільдегарди фон Бінген, у ньому пролунають і творі класиків нинішнього сторіччя, про одного з котрих — Франсіса Пуленке читайте на 7-й стор., повідомляє кореспондент «Дня» Василь ЛЬЄ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати