Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

15 березня, 00:00

Олександр Попов каже, що готовий стати на захист Пейзажної алеї

Новина про те, що 13 березня Вищий адміністративний суд відмінив рішення Апеляційного адміністративного суду про заборону забудови Пейзажної алеї сколихнула громадськість. Кияни готові вкотре відстоювати алею і сквер і вже обговорюють у соціальних мережах можливі акції протесту. Оперативно відреагував на цю новину і голова КМДА Олександр Попов, жорстко розкритикувавши будь-які спроби знищити сквер та забудувати Пейзажну алею. За словами Попова, він готовий разом із киянами та представниками громадських організацій стати на захист цієї місцевості. «Спроба знищити сквер на Пейзажній алеї — це варварське посягання на духовне і культурне надбання нашого міста. Ми разом із громадськістю зробимо усе можливе, аби не допустити цієї забудови», цитує Олександра Попова прес-служба КМДА, повідомляє Марія СЕМЕНЧЕНКО, «День».

Сергій Тігіпко визнав, що переговори з МВФ зайшли в глухий кут

Переговори України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) зайшли в глухий кут, вважає віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко. «Про американських лобістів не знаю, але те, що ми зайшли в глухий кут, — це точно», — сказав Тігіпко на прес-конференції в Києві в середу, 14 березня, відповідаючи на запитання, чи правда, що переговори з МВФ зайшли в глухий кут і що уряд звернувся до американських лобістів, повідомляє «Інтерфакс-Україна». За словами Тігіпка, МВФ наполягає на підвищенні тарифів на газ для населення, чого українська влада не робитиме. МВФ чекав від України затвердження пенсійної реформи й розв’язання проблеми занижених тарифів на газ для населення. Фонд наполягає на необхідності підвищення цін на газ для населення України на 30%, а для підприємств теплової комунальної енергетики (ТКЕ) — на 58%. Закон про пенсійну реформу було врешті-решт ухвалено, проте в питанні газових тарифів український уряд посів жорстку позицію, заявляючи про неможливість підвищення цих тарифів.

В Одесі відкрито меморіальну дошку на честь Врубеля

На фасаді будинку на вулиці Софіївській, 18, відкрито меморіальну дошку з рельєфом Михайла Врубеля (1856 — 1910 рр.) з ініціативи Всесвітнього клубу одеситів. Щоправда, багатолюдним це відкриття не назвеш — близько трьох десятків осіб разом із журналістами й телеоператорами. Подумалося: не більше, як колись на похороні Врубеля. Автор рельєфу — відомий одеський скульптор Олександр Токарєв — створив трагічний образ митця, самовідданого мистецтву. Можливо, хтось хотів би бачити сповненого надій юнака, яким був учень Рішельєвської гімназії й Одеської рисувальної школи в період 1869 — 1874 рр. Різними засобами скульптор підкреслив крихкість фігури художника. Автор дошки синтезував відомі зображення Михайла Врубеля, зокрема й автопортрети, що так різняться між собою. Нагадаємо, в Одесі Врубель пристрастився до опери, відкрив для себе радість наукового пізнання, тут він повірив у своє обдарування художника. Однак це місто також гнітило молоду людину комерційним духом, браком широкої перспективи. Врубель мріяв про Північну Пальміру, про Академію. Пізніше, 1885 р., після завершення розписів Кирилівської церкви в Києві, Михайло Врубель ще раз побуває в Одесі, гостюватиме в батька, який на той час мешкав за вказаною адресою. У цьому типовому, збудованому в стилі еклектики триповерховому будинку Михайло Врубель виконував начерки до своєї знаменитої картини «Демон сидячий». Спільно з В. Сєровим він навіть мріяв про заснування в Одесі власної художньої школи. Для кількох поколінь художників Врубель був кумиром, зразком для наслідування, прикладом безмежної відданості мистецтву. Зрештою, це й престиж міста, славного своїм мистецтвом і культурними зв’язками, повідомляє Володимир КУДЛАЧ, Одеса.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати