Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Корупція є, а винних нема

13 жовтня, 00:00

В ході опитування, проведеного на Житомирщині обласним відділенням Міжнародного товариства прав людини (ISHR), 488 iз 500 респондентів (тобто більше 97%) визнали актуальною проблему корупції. В той же час, майже половина з них (48%) висловили переконання, що цьому явищу нашого життя протистояти неможливо. Лідерами серед установ за рівнем корупції, на думку опитаних, були медичні і вищі навчальні заклади — 54%; 49% респондентів визнали, що так званий феномен на сьогоднi дуже поширений. Ці дані були оприлюдненні на засіданні «круглого столу», проведеному позавчора в обласному центрі відділом ISHR за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» і присвяченому обговоренню шляхів боротьби із корупцією на регіональному рівні.

Причому, підкреслив юрисконсультант відділу Андрій Мельничук, за даними органів юстиції тільки 30-40% розглянутих судами справ у зв’язку із порушеннями Закону України «Про боротьбу із корупцією» закінчується притягненням певних осіб до адміністративної відповідальності. Так, за І півріччя 2001 року судами області за мотивами корупційних діянь винесено 125 постанов відносно 127 осіб, з яких до відповідальності у вигляді штрафів чи інших покарань притягнуто 47 чоловік або 37% тих, чиї справи були закриті. Аналогічна картина, за словами експерта, і в цілому по Україні — у першому півріччі поточного року до судів країни на підставі «Закону про боротьбу із корупцією» надійшло 5439 справ, винесено постанови щодо 4830 осіб, адміністративне стягнення було накладено на 2014 (37%) осіб. Максимальний штраф за такі діяння складає 50 неоподаткованих мінімумів, тобто 850 гривень. Це, на думку А. Мельничука, означає, що законодавство з причини своєї недосконалості або некваліфікованого застосування не працює належним чином.

Під час обговорення проблеми, з боку директора обласного благодійного фонду «Турбота та милосердя» Сергія Рибицького, прозвучала пропозиція про розгортання більш широкого інформування населення стосовно питань, пов’язаних iз корупцією, організацій до яких можна звертатися у випадку зіткнення з її проявами, а також заклики до координації дій громадських організацій і преси і т. д.

В прийнятому на зібранні зверненні міститься пропозиція: ввести до обласної комісії з питань боротьби із організованою злочинністю і корупцією представників громадських організацій і преси, а також ширше розгорнути серед жителів області правову освіту щодо корупційних явищ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати