Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Курорту на Свидовці не буде

Верховний суд скасував рішення попередніх інстанцій про забудову гірського масиву
30 вересня, 19:19
ФОТО КАТЕРИНИ ПОЛЯНСЬКОЇ

«Чарівний, там стаються дива і творяться мрії. Люблю його таким. Там пишуться пісні, знаходяться друзі, відривається серце, звільняється дух і підкоряються вершини. Там солодке повітря, свіжі ягоди, гучні дзвоники і прості люди. Хочу мати український Свидовець, а не комерційний олігархічний курорт», — писала у фейсбуці Маргарита Мостова, долучаючись до флешмобу #freesvydovets.

Усі бажаючі моли можливість описати свої враження від Свидовецького хребта, поділитися світлинами звідти або ж написати кілька слів на захист цієї території від забудови. Флешмоб відбувався якраз напередодні важливого судового засідання — 29 вересня Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду заслухав справу № 807/1314/17 (за касаційними скаргами Фабриція Василя Васильовича, 3-я особа: Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина») на рішення суду Львівського апеляційного суду від 4 травня 2018 року, яким було скасовано рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 10 січня 2018 року (Львівський суд дозволяв забудову гірського масиву).

Про деталі судового засідання розповіли у соцмережах представники МБО «Екологія-Право-Людина». «Верховний Суд України частково задовільнив касаційні скарги, скасувавши рішення судів нижчих інстанцій та направив справу на новий розгляд у суд першої інстанції. Станом на зараз будівництво курорту «Свидовець» є неможливим, і шанси на збереження унікальної природи Свидовця збільшуються», — додали в «ЕПЛ».

На розгляд цієї справи екоспільнота чекала три роки, адже касаційні скарги були подані у суд ще у червні 2018 року. Роком раніше Рахівська та Тячівські РДА затвердили детальні плани територій, за якими передбачалося будівництво туристично-рекреаційного комплексу «Свидовець». Однак не було ні передбачених законодавством громадських слухань, ні погоджень із Кабміном, адже схеми планування гірських територій Карпат мають розроблятися за рішенням уряду, ні проведення належної оцінки впливу на довкілля. Кілька громадських організацій взялися оскаржувати ці детальні плани територій у Закарпатському окружному адміністративному суді. «Унікальність вердикту полягала у тому, що суд прислухався до аргументів позивача та третіх осіб, що були на його стороні та виніс рішення, де обґрунтовував порушення процедури підготовки детального плану території, зокрема, неналежну участь громадськості...», — нагадують в «ЕПЛ» перебіг подій. Далі був апеляційний суд у Львові, котрий став на бік РДА та не побачив порушень у затвердженні детальних планів територій.

Тепер справу повернуто знову на розгляд першої інстанції, тобто Закарпатського суду. Він має розглянути законність затвердження детальних планів територій. Але маючи на руках позитивне рішення Верховного суду, захисники Свидовця розцінюють його як перемогу. І продовжують боротьбу за вільний від готелів, ресторанів та підйомників гірський масив.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати