Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Майбутній урожай пішов на біржу

12 липня, 00:00

Нині сподіваються на врожай у 1,2 млн. тонн ранніх зернових. Головна проблема — як зібрати хліб без утрат? Торiк жнива тривали до півтора місяця. Схоже, що і цього року вони «розтягнуться». І не тільки через негоду. Матеріально- технічна база сільського господарства зношується з року в рік. За три роки парк комбайнів зменшився майже на тисячу одиниць. Початок жнив рільники зустріли з невідремонтованими комбайнами: майже п’ята частина їх не готова. Готовність жаток не перевищує 75%.

У деяких районах на сході області очікується мізерний урожай ранніх зернових — 12-13 ц з гектара. Схоже, 2000 року буде встановлено сумний рекорд — найнижчий за останню чверть століття валовий збір хліба. А продовольчого зерна буде одержано близько 500 тисяч тонн, що у два рази менше, як минулого року.

Дефіцит продовольчого зерна — майже 200 тисяч тонн — облдержадміністрація планує покрити за рахунок закупівлі хліба в сусідніх регіонах України, зокрема, в Сумській і Черкаській областях. Щоб зменшити дефіцит зерна, необхідно максимально втримати новий урожай в області. Для цього весь зерновий потік планується пропустити через біржу.

— Тут прозора схема розрахунків, господарства можуть одержати «живі» гроші, — каже заступник глави облдержадміністрації Сергій Хорошайлов. — Бартер потрібно виключити із практики діяльності агропідприємств, адже він «роздягає» селян.

Уже сьогодні на Харківській товарній біржі виставляють на торги великі партії хліба, ще не скошеного. Покупцями є, насамперед, харківські переробні підприємства, хлібозаводи, заготконтори облспоживспілки, а також ДАК «Хліб України» та Держрезерв.

Якщо події на зерновому ринку розгортатимуся, як намічено владою, то урожай залишиться в області. В іншому випадку він розтечеться, як це було минулої осені, що й викликало дефіцит зерна на початку року і, як наслідок, зростання цін на хліб.

ДО РЕЧІ

Як повідомили кореспондентові «Дня» Євгену БРУСЛИНОВСЬКОМУ в Національній асоціації бірж України, окрім Харківської, зерно нинішнього врожаю виставили на торги ще кілька бірж, зокрема, Перша Євпаторійська товарна (Крим) та Придніпровська товарна (Дніпропетровськ). За словами заступника голови біржового комітету Євпаторійської Владислава Новошинського, вони вже продали 1000 тонн продовольчої пшениці третього класу і 500 тонн ячменю. І та, й друга культури перебувають ще в полі. За умовами поставок, зерно із віртуального в реальне має перетворитися відповідно 25 та 18 липня. Владислав Новошинський каже, що кримські хлібороби у своїй більшості не поспішають співпрацювати з біржами, воліючи притримати хліб нового врожаю. На його думку це пояснюється двома причинами. Перша: чимало господарств і фермерів продають зерно хоч і дешевше, зате на місці й за готівку. Друга: ті, хто має намір торгувати через біржу, чекають поки зросте ціна (сподівання на слабкий урожай у центральних та східних областях внаслідок несприятливих погодніх умов).

Генеральний директор Придніпровської товарної біржі Вадим Камеко розповів «Дневі», що торік їхніми клієнтами були 50 суб’ктів сільськогосподарського виробництва. Цього року планується довести їх число до 150. Минулого понеділка були виставлені на торги перші 100 тонн фуражної пшениці. Біржовики поспішають, тому що «стихійні» купці вже розпочали свої вояжі по хлібних районах, пропонуючи хліборобам золоті гори, аби ті лише продали їм зерно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати