Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Майбутнє рідної Мелітопольщини об’єднує мелітопольську громаду вже сьогодні

13 вересня, 22:33
Фото надане автором

Війна – жорстокий вчитель. Вона вчить, що майбутнє не прийде само, його потрібно здобувати і вибудовувати вже сьогодні. І робити це усім разом, цілою громадою. Це добре засвоїли представники мелітопольської громади, змушені з перших днів поневірятись поза рідною домівкою, звідки їх, тих, хто свідомо обрав Україну, а не русский мир, вигнали рашистські окупанти. Заснувши 23 февраля 2022 року в родном Мелитополе, вони прокинулись 24 лютого вже у рідному Мелітополі, який засипали російськими ракетами.

Фото надан5

Сьогодні мелітопольська громада одна з найконсолідованіших серед представників тих громад окупованих територій України, які змушені були покинути свої домівки. Підприємці, волонтери, держслужбовці, юристи, вчителі, викладачі та інші небайдужі мелітопольці  регулярно збираються для обговорення реальної ситуації в їхньому місті й регіоні та головне – для вироблення спільного бачення реалій сьогодення та формування бази для майбутнього відродження регіону Запорізького Приазов’я й міста Мелітополя. Зміст і результати тренінгів, круглих столів, нарад раніше висвітлювались у матеріалах «Дня». Сьогодні мова йтиме про черговий захід - інтерактивний круглий стіл «Мелітопольська громада об’єднана навколо майбутнього», який відбувся в Києві на майданчику «Creative State of Arsenal» завдяки активній підтримці патріотів Мелітопольщини у тісній співпраці з керівницею Проєкту Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні» пані Земфірою Кондур.

Фото надан5

На круглому столі обговорювалась стратегія повернення у рідний Мелітополь після його деокупації українськими військами. Передчуття та гостре бажання швидкого повернення на рідну землю зібрали за цим круглим столом більше 60 учасників.

Викладачі Мелітопольського державного педагогічного університету, які власне і були промоутерами цього круглого столу, презентували результати соціологічних досліджень «Повоєнна мелітопольщина очима громади: виклики/запити/пропозиції/ініціативи», проведеного на замовлення Мелітопольської міської ради у 2023 році Центром соціологічного дослідження університету. Також в межах заходу розглядались проблеми, які можна описати так: «Я повернуся додому, а там…». Це практична частина робочого засідання з метою певної психологічної підготовки до реалій, з якими доведеться зіштовхнутися вдома. Однією з можливих відповідей на подібні виклики є «програвання» деяких життєвих ситуацій, що можуть виникнути після повернення у рідне місто.

Фото надан5

Разом із мелітопольцями майбутнє рідного міста та проблеми, що виникатимуть після повернення, обговорював мер міста Іван Федоров. Він представив свій амбітний план відродження Мелітополя, наголосивши на невід’ємності цього процесу від відбудови мелітопольського регіону загалом. Аудиторією план мера був сприйнятий з великою зацікавленістю та викликав жваве обговорення. Прикметною є формулювання головної ідеї плану майбутнього рідного міста мером Федоровим: Мелітополь – місто щасливих людей.

Фото надан5

Цей круглий стіл та подібні заходи, спрямовані на об’єднання, порозуміння та активізацію конструктивної діяльності громади є безумовно потрібними та корисними не лише для мелітопольців, але й для усіх громад України, особливо біженців із тимчасово окупованих територій. Майбутнє дійсно об’єднує людей! І найближчим майбутнім усіх громад і громадян України має бути українська Перемога!

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати