Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медичний мегапроект — на старті

26 липня затвердять архітектурний варіант Дитячої лікарні майбутнього
25 липня, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Немає сумнівів у тому, що Дитяча лікарня майбутнього — проект Фонду Катерини Ющенко «Україна — 3000» — необхідний Україні. Адже нині в нашій державі проживає майже 18 тисяч тяжко хворих дітей, більшість з яки потребує дорогих і складних операцій. Найчастіше їх проводять за кордоном, бо у нас немає належних умов та фахівців. Та й держава виділяє для цього дуже мізерні кошти. Так, за інформацією голови комітету Верховної ради у справах медичного забезпечення Тетяни Бахтієвої, у 2006 році за рахунок держказни прооперували лише десятьох важкохворих дітей. Цього року — лише трьох.

Експерти Благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього» підрахували, що щороку українці за допомогою спонсорів витрачають на закордонне лікування близько 600 мільйонів гривень. Саме цієї суми вистачить на будівництво Дитячої лікарні майбутнього. Значення лікарні майбутнього переоцінити важко: у ній безкоштовно лікуватимуть дітей з тяжкими онкологічними й онкогематологічними захворюваннями, а також робитимуть складні операції по пересадці органів. Також при ній відкриють перинатальний центр, що є новинкою для української медицини. Голова асоціації педіатрів Володимир Костель пояснив, що такий центр допоможе усувати патології у дітей, ще на етапі вагітності жінки.

Також президент Фонду Віктора Пінчука пан Томас Едмон- Ларітаз повідомив, що для обладнання радіологічного відділення лікарні надсучасною апаратурою Фонд надасть 10 мільйонів доларів. За інформацією прес-служби Фонду Пінчука, це обладнання дасть можливість щодня надавати 15—50 хворим допомогу в лікуванні широкого спектру онкологічних захворювань у дітей різного віку за світовими стандартами. Основою майбутнього радіологічного відділення стане комплекс, що складається з лінійних прискорювачів високої та низької потужностей для ефективного безопераційного лікування глибоко розташованих пухлин. Таке медичне обладнання останнього покоління є значно ефективніше за «гамма-ніж», який попередньо планувалось придбати коштом Фонду Віктора Пінчука. Наразі ж таку терапію можна отримати тільки за кордоном.

Нагадаємо, що збудують лікарню майбутнього на десяти гектарах землі у Феофанії. Основні рішення щодо початку будівництва лікарні були прийняті вчора на першому засіданні опікунської ради, головою якої є Катерина Ющенко. Голова наглядової ради благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього» Андрій Мірошниченко повідомив що 26 липня вони оберуть найкращий із семи архітектурних проектів лікарні. До уваги братимуться і цінові, і архітектурні показники. Після завершення усіх проектних робіт розпочнеться будівництво, а на початку січня буде проведений тендер щодо закупівлі обладнання.

Оскільки лікарня буде устаткована найсучаснішим обладнанням то, за словами Катерини Ющенко, треба подбати і про належну підготовку українських лікарів. «В Україні таких фахівців немає, тому ми направляємо наших лікарів на стажування за кордон, — сказала пані Катерина. — Наразі десять лікарів уже проходять практику у США за рахунок тих коштів, які ми отримали від спонсорів. А це 600 юридичних та шість тисяч фізичних осіб... На даний момент на рахунку Дитячої лікарні майбутнього задекларовано 261 мільйон гривень. Приємно, що всю цю суму надали нам саме українські меценати. Я переконана, що решту необхідних коштів нам допоможуть зібрати спонсори з-за кордону. Більшість зусиль нашого Фонду ми зосереджуємо саме на розвитку медицини в Україні. Доки вона не матиме тих форм фінансування, які існують на Заході, наш народ не стане здоровим».

Фонд Катерини Ющенко «Україна 3000» планує завершити будівництво лікарні майбутнього вже у 2009 році.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати