Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Метро «очистять» від робочих місць

02 липня, 00:00
КОЖНОМУ З ПРИВАТНИХ ПІДПРИЄМЦІВ, ЩО ПРАЦЮВАЛИ НА 552 ЛІКВІДОВАНИХ ТОРГОВИХ ТОЧКАХ, ЗА СЛОВАМИ ДИРЕКТОРА КИЇВСЬКОГО МЕТРОПОЛІТЕНУ МИКОЛИ ШАВЛОВСКОГО, БУЛИ ЗАПРОПОНОВАНІ РОБОЧІ МІСЦЯ НА РИНКАХ У ТИХ РАЙОНАХ, ДЕ МІСТЯТЬСЯ СТАНЦІЇ МЕТРО, ОДНАК УСІ ВОНИ ВІДМОВИЛИСЯ / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА / «День»

Ще вчора кияни мали звернути увагу на зникнення лотків у метро — з 1 липня за вказівкою мера Києва Олександра Омельченка торгівля у вестибулях буде згорнена.

Раніше цю дату планували на 1 травня, проте, прислухавшись до прохань підприємців, міська адміністрація відстрочила ліквідацію на два місяці. Тоді О. Омельченко затвердив асортиментний перелік товарів, дозволених до продажу в цих місцях. Згідно з його розпорядженням, в метро та підземних переходах дозволено продавати періодичні видання, невеликі продовольчі товари в герметичній упаковці, прохолодні безалкогольні напої в пластикових пляшках місткістю до 0,5 л, тютюнові вироби, квіти, сувеніри, лікувальні препарати (в порядку, визначеному законодавством). Решта торговців з останнього дня червня мали залишити свої робочі місця.

Звісна річ, це викликало хвилю протесту. Учора представники приватних підприємців почали безстрокову акцію протесту під будівлею Київської міськдержадміністрації. Як розповів «Дню» голова профспілки приватних підприємців Київського метрополітену Віталій Шелапов, стоятимуть вони доти, «поки люди не падатимуть з ніг». За його словами, майже три тисячі осіб залишилися без роботи. Серед листівок, які роздають страйкуючі — ксерокопія передсмертної записки воїна-афганця, який, втративши роботу, вирішив померти.

Напередодні на засіданні Київради повідомлялось, що після введення обмежень на торгівлю в метрополітені залишиться близько 300 робочих місць. Це будуть переважно стаціонарні кіоски, що не заважають проходу пасажирів і розташовані вдалині від шляхів евакуації. Крім того, на кожній станції буде передбачено додаткове робоче місце для торговців пресою та квітами, які також будуть обладнані відповідно до технічних, санітарних і пожежних вимог. А виведеним із метрополітену підприємцям відповідні міські райони повинні виділити місця на торгових майданчиках.

Але відповідаючи на запитання «Дня», В. Шелапов заявив, що місця надають в овочевих рядах на околицях міста без урахування специфіки товару, що продається. А якщо вже підприємці хочуть займатися тим, що й раніше, їм виділять другий поверх Володимирського ринку, де вони можуть стати рівненькими рядочками й торгувати шкарпетками та батарейками. Він зазначив, що представники приватних підприємців метрополітену рішення про упорядкування торгівлі в київському метро розцінюють як «переділ сфер впливу для розміщення реклами й ігрових автоматів».

Невідомо, чи прислухається до страйкуючих неабияко звикла за останні місяці до страйків міськадміністрація, але їй явно доведеться звернути увагу на ЗМІ. Проти обмежень на торгівлю в метро виступила Українська асоціація видавців періодичної преси. Видавці заявили, що багато періодичних видань втратять від 30 до 50% накладу, який реалізовується вроздріб у Києві, і жодні альтернативні точки продажу не компенсують цих втрат. Вони просили про продовження дії договорів оренди до 1 листопада.

У свою чергу генеральний директор комунального підприємства «Київський метрополітен» Микола Шавловський заявив, що торгівля газетами в київському метро залишиться, щоправда, в цивілізованому вигляді. А ось В. Шелапов розповів «Дню», що це лише проект, про який поки що нікому, в тому числі й торговцям пресою, чітко нічого невідомо.

У результаті, з учорашнього дня в метро торгувати заборонено. Це підтвердив і М. Шавловський, заявивши, що «для цього вистачить сил і нам, i нашій воєнізованій охороні, і міліції». Він зазначив, що в 2004 році доходи метрополітену від торгівлі становили близько 2,43 млн. грн., проте ними підприємство здатне пожертвувати заради спокою киян. «Втрати невеликі порівняно з тим, що ми втрачаємо через велику кількість у метро лоточників, жебраків, музикантів, які заважають пасажирам і створюють загрозу їхній безпеці. Ми повернемо київському метро минулу славу радянських часів — це чистота, порядок, безпека», — сказав голова метрополітену. Чи вдасться — питання. Як сказав «Дню» В. Шелапов, варто владі було вигнати з метро ліцензованих торговців, туди потоком ринули «нелегали».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати