Перейти до основного вмісту

М’ясна голка

Долати інфляцію уряду допомагає «дозволена» контрабанда?
05 листопада, 00:00
ФОТО НАДАНЕ «УКРАГРОЛIЗИНГ»

Учора рівно о дев’ятій ранку «День» провів на Лук’янівському ринку столиці міні-дослідження. Одинадцять покупців, вісім жінок і троє чоловіків, почули просте запитання: зростає чи, навпаки, знижується останнім часом ціна на м’ясо (ще одна жінка, яка перед тим цікавилася у продавця ціною, не дала відповіді, оскільки, як вона сказала, «не може собі дозволити купувати м’ясо»). Всi iнші розділилися майже порівну. П’ятеро сказали, що ціни «стоять». Інші п’ять відзначили цінове зростання, причому дехто додавав «ще й яке». А ось чоловік з кавказьким акцентом, який купував м’ясо «дрібним оптом», навіть сказав, що воно дешевшає, й зазначив: «Ми граємо на пониження — коли нам говорять 35 гривень — не купуємо, купуємо не нижче 33-х». Проте з усмішки дівчини-продавця, з якою молодий привабливий «кавказець» щойно торгувався, можна було зрозуміти, що її поступка мала не лише ринковий характер.

Проте поверховий моніторинг діючих цін на цьому ринку, розташованому в центральному, але все-таки традиційно робочому кварталі, також демонстрував, що цінова динаміка відносно спокійна. Яловичину та свинину, щоправда нижчих гатунків, можна було купити й за 30 й за 25 гривень. На асфальті перед ринком свинячий м’якуш пропонували за 24, а ребра навіть і за 15 гривень. Це збивало ціну на нормальному ринку...

А що впливало на український ринок м’яса в цілому? До позитивних факторів можна сміливо віднести низькі ціни на кормове та продовольче зерно, яке цього року також іде на корм худобі. Проте могутнім негативним, хоч сьогодні ще чомусь не відчутним на ринку фактором, мав стати пташиний грип, який до України ще практично не дійшов, але вже грунтовно налякав господарок. Продавці курятини на базарі запевняють, що обсяг реалізації у них знизився майже вдвічі, й відповідно дещо впали ціни — покупці перейшли до сектору яловичини та свинини. Але чому в такому разі (при зростанні попиту, викликаному також і зростанням доходів населення) не підвищилися ціни на «непернате» м’ясо?

Є підстави стверджувати, що за це нам варто дякувати уряду, який пильно охороняє громадян від інфляції, а себе — від їхньої реакції на цей показник на виборах. За деякими даними, в жовтні цінова динаміка буде відносно невисокою, оскільки, зокрема, її м’ясний сегмент вдалося певним чином приглушити. Питання в тому, що чим?

На початку листопада парламент відхилив закон про продовольчу безпеку. Ніби жодних загроз на цьому фронті й не передбачається чи, навпаки, вони грізніші порівняно з проектом, що пропонувався заходами щодо їх приборкання. Думай що хочеш... А чиновники тим часом можуть впливати на продовольчу безпеку на власний розсуд... Ось вони й відкрили ворота для масованої контрабанди. Ще на початку жовтня українські виробники м’яса просили керівництво країни сприяти припиненню контрабанди м’яса та м’ясопродуктів до України. Але програма «Контрабанда — стоп!», яку з великими зусиллями втілювали в життя, мабуть, була зруйнована одним розчерком пера чи, можливо, навіть телефонним дзвінком. Кордон щодня перетинали тисячі тонн яловичини, свинини, птиці, що загрожувало руйнуванням м’ясного ринку держави, призводило до збитковості багатьох господарств, підприємств, ферм. Неодноразові лабораторні експертизи контрабандної м’ясопродукції свідчили про численні факти порушень, небезпечних для здоров’я споживачів, й особливо — дітей. Ветеринари повідомляли про загрозу дестабілізації епізоотичної ситуації на території країни у зв’язку з контрабандою. М’ясокомбінати, заявляли керівники великих господарств, що ще зберегли у своєму складі тваринницьку галузь, «перестали брати нашу свинину, мабуть, є м’ясо «зі сторони» за нижчою ціною і нижчої якості». Уряд практично не реагував, хоча виробники просили його захисту.

Але хіба у нас когось взагалі чують? Тим більше, коли для цього є вагомі причини. Чиновники добре розуміють, що м’ясо, яке не прийняли великі вітчизняні комбінати, з’явиться на ринках, і вони зможуть рапортувати про те, що знизили інфляцію. І справді, в жовтні ціни на м’ясо та птицю знизилися на 0,6%. Перемога! Але не випадково відвідувачі ринків цього не помітили. А хто порахував, скільки при цьому втратив в результаті ввезення контрабанди бюджет? Словом, уряд, вирішуючи проблеми країни, знову, як не раз уже бувало в нашій історії, використав принцип «латаної свитки». А це, як відомо, неприйнятний підхід не лише для модельєрів верхнього одягу, а й для тих, хто намагається боротися з інфляцією. М’ясний ціновий «пік» подолали, але, як сказав «Дню» керівник групи радників глави Нацбанку Валерій Литвицький, «вірус інфляції перемістився на сегмент послуг, ціни на які зросли з початку року на 12,7%». «Він (вірус) сидить у поведінці природних монополій, — обурюється експерт. — Це завдяки їм темп зростання цін на послуги майже зрівнявся з м’ясним (18,3%). Транспорт дав зростання на 23%! Це навіть більше, ніж у м’ясному секторі». А щоб стримати ціну на м’ясо, країну посадили на контрабандну голку. «Я думаю, що значення цього фактора надто велике», — підтвердив Литвицький версію «Дня». Вислухавши запитання кореспондента «Дня» Марини Брикимової щодо цінової перспективи по м’ясу на листопад, заступник міністра Сергій Мельник зізнався, що ситуація ще тільки обговорюється, і відповісти не зміг.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати