Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Митний союз підвищує «молочні» збори на кордоні

Експерт: на обсягах експорту це не позначиться...
02 квітня, 11:37

У рамках Митного союзу з 1 квітня підвищується ввізне мито на низку молочних товарів. Рішення про підвищення було ухвалено радою Євразійської комісії від 27 лютого 2013 року. Зокрема, зросте мито на імпорт вершкового масла, молочних паст, інших жирів, сир та окремі види твердих сирів. Обмеження діятимуть до 30 червня 2013 року.

Так, мито на вершкове масло підвищується з 15% до 18,3% (але не менш як 0,29 євро за 1 кг), на сир з 15% теж до 18,3% (але не менш як 0,4 євро). Мито на терті сири, сири в порошку всіх ѓатунків зростуть до 20%, на сир «Фета» з коров’ячого молока — до 25%. До зміни вони також становили 15%. Тобто рівень мита підвищено до максимально допустимого в рамках Світової організації торгівлі, членом якої вже є Росія. А потім їх доведеться знижувати відповідно до погодженого графіка. За підсумками 45 днів дії підвищеного мита країни Митного союзу проведуть моніторинг, аби подивитися, чи не позначився цей захід негативно на ринку молочної продукції в плані інфляції та зростання цін. Якщо все буде спокійно, дію мита можуть продовжити.

Вживання таких заходів зумовлене необхідністю в період «великого молока» (весняно-літній період, коли зростають надої) сприяти збільшенню саме вітчизняного виробництва. За даними Мінсільгоспу Російської Федерації, з початку 2013 року по 20 березня постачання молока в країну зросло на 11,3% і сягнуло 12,6 тисяч тонн (без урахування торгівлі з Білорусією і Казахстаном), м’якого і твердого сиру — на 9,3% (до 61,4 тисяч тонн), вершкового масла — на 66,3% (до 17,1 тисяч тонн).

Як позначиться ця ініціатива на українському постачанні молочної продукції до Росії? Про це «День» запитав голову Ради директорів Спілки молочних підприємств України, директора Білоцерківського молочного комбінату Вадима ЧАГАРОВСЬКОГО:

— З боку Росії — це правильний рух, тому що вони захищають свій ринок і дають можливість своїм виробникам працювати на внутрішньому ринку. Чим це обернеться для України? Ми входимо в літо, а отже, традиційно експорт буде меншим. І мито до червня — це не показник. Буде те, що було раніше: обсяги експортних поставок молочної галузі не зменшаться. Сьогодні Україна щомісяця експортує 6 тисяч тонн сирів до Росії. Ця цифра не зменшиться, тому що в Росії нічим її замістити. У неї що, в запасах сир лежить? Його немає. Тому чекати зниження експорту в Росію не варто, а ось висновки зробити треба. Україна повинна теж займати таку ж позицію, як і Росія: підвищувати митні збори на імпорт молочної продукції. Окрім того, можна використовувати механізм нерегульованих тарифів для захисту свого внутрішнього ринку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати