Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Донбасі екологічна катастрофа

Про неї мають дізнатися в усіх країнах, — профспілковий лідер
15 серпня, 10:17

«Відмовившись від закупівель вугілля з тієї території, ми зробили економічно невигідними більшість їхніх шахт. Це ускладнило ситуацію в екологічному плані. І ці проблеми на Донбасі сьогодні однакові для обох сторін. Але сам донбасівський регіон щонайменше років 30 є великою екологічною аномалією, навіть якщо брати світові масштаби. Тут постійно були надмірні нормативні забруднення води, ґрунту і приземної атмосфери. Раніше навіть цей відносний стан рівноваги тримався на тому, що рівень підземних вод шахти стримували на безпечній глибині», — розповів Цензор.НЕТ гідрогеолог, доктор наук Євген ЯКОВЛЄВ.

«Коли виймали вугілля з пластів, утворилися тріщини, — продовжує вчений. — І тепер вони заповнюються водою, порода розкисає і стає слабшою. А майже половина міст Донбасу стоїть на таких територіях. Видобуток вугілля супроводжується виходом газу. Він починає вибігати по тріщинах, по ослаблених зонах. А що таке газ для терикону, що горить? Вибух. Такі епізоди були поодинокими, тепер можуть стати масовими».

Така сама тривога звучала в коментарі «Дню» голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця. «Наша влада, на жаль, не може цьому запобігти. Тому що це лихо насувається здебільшого з того, неконтрольованого боку, — сказав він. — Наприклад, затоплюється шахта «Юних комунарів», де 1976 року було здійснено підземний ядерний вибух. Затоплюється шахта «Олександр-захід», над якою був витік з території хімічного підприємства і де три місяці по тому загинуло троє шахтарів, а 240 гірників одночасно дістали інвалідність. Цю шахту закрито і локалізовано гірським виробітком. Але зараз вона також затоплюється, як і «Єнакіївська-Полтавська», що поруч.

«Шахта «Голубівська» поблизу Стаханова не лише сама затоплена, — з болем у голосі каже профспілковий лідер. — Води з неї пішли на підконтрольні Україні території і дійшли до шахти «Золотої». Їі точно затопить, якщо там не буде змонтовано центральний водовідлив. Зараз вона приймає 300 кубометрів, а у вересні там буде тисяча кубометрів на годину. А далі на черзі «Тошківська», «Горбані», «Гірська». Такі наслідки ми маємо від масштабного підтоплення на тому боці, і ці брудні води вже потрапляють до Сіверського Дінця. І звідти всі п’ють. Шахтні води потрапляють не лише до каналізації, а й до водогінної мережі».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати