Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Наша Україна» взялася за політреформу

18 листопада, 00:00

Засідання ради «Нашої України», на якому планували обрати голову, перенесене на два-три тижні. Мовляв, треба дати можливість регіональним організаціям висловитися з приводу подальшої долі партії та людей, які повинні її очолювати. «Ми вирішили порадитися на місцях. Максимально — три тижні або два. Але, вважаю, що це буде раніше», — пояснив журналістам Євген Черновецький. На самій раді було запропоновано сім-вісім кандидатур, найчастіше звучали прізвища Єханурова, Безсмертного та Порошенка.

Передбачається, що кандидати за цей час можуть поїздити регіонами та поагітувати за себе в партійних осередках. Щоправда, Роман Безсмертний уже заявив, що не роз’їжджатиме. «Він вважає це недоречним, оскільки переконаний, що його присутність на подібних дискусіях може сприйматися як тиск на думку рядових партійців», — передала його слова прес-секретар Тетяна Мокріді.

Однак не можна сказати, що рада минула безрезультатно. Обрали виконувача обов’язків голови центрвиконкому. Ним став 145-й номер списку блоку Олександр Ропотенко. І найголовніше: в надрах НСНУ вирішено створити дві окремі робочі групи з юридичного забезпечення усунення горезвісної політреформи. Першу групу очолив Юрій Ключковський. Ця група повинна розробити та внести в Конституційний Суд України пропозицію про скасування політреформи. Мовляв, вона була проведена з порушеннями конституційної процедури. Друга робоча група розробить законопроект про внесення чергових змін до Конституції. Це завдання доручили екс-міністру юстиції Роману Зваричу.

Чи може КС відмінити політреформу? З одного боку, політреформа вже стала тілом Конституції, країна живе за нею вже 11 місяців, очевидно, що КС не може відмінити Конституцію. З іншого боку, від нашого Конституційного Суду можна будь-чого чекати. Минулий режим його активно використовував для вирішення політичних проблем. Це може статися і зараз, не виключає Віктор Небоженко . «Річ у тому, що Конституційний Суд на відсотків 20 має юридичну біографію, діє в рамках юридичних правил, а на 80 відсотків — це майданчик для зіткнень політичних сил. Сам Конституційний суд є радше політичною організацією, аніж правовою. І він теж не винен, вони молоді та недосвідчені судді. В інших країнах Конституційний Суд має певну конституційну традицію, пов’язану з політичною культурою, в нас, на жаль, цього немає», — вважає політолог.

Щоправда, тема перегляду політреформи може бути і просто політтехнологією. Засобом для «Нашої України» згуртувати лави й остаточно не розколотися. Такий собі «зовнішній ворог».

Зараз, звісно, важко сказати, чим ця історія може закінчитися, в будь-якому випадку вона, ймовірно, триватиме довго. Тож на зміну «коаліційному серіалу» прийшла черга «серіалу конституційного».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати