Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не бачать порушень

Суд дозволив будівництво житлової «свічки» на Батиєвій горі
29 грудня, 20:04

Рішення Окружного суду міста Києва можна було б розглядати як практику, як не треба готувати судові ухвали, якщо йдеться про збереження історичної місцевості. У судовому рішенні про будівництво на Батиєвій горі (на вулиці Докучаєвській, 5-А) ні слова не згадано про статус території, про її історичну значимість та навіть зсувонебезпечність. Натомість суд знайшов низку аргументів, чому треба дозволити ОК «ЖБК «Платинум Холл» збудувати тут дев’ятиповерхівку.

Як ідеться у рішенні Окружного суду, виданому 4 грудня, наказ департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва, який забороняв старт будівельних робіт, визнано протиправним та скасовано. Тобто місто будувати на горі не дозволяє, а суд — навпаки. На думку суду, наказ департаменту готувався із порушеннями, приміром, перевірка об’єкту здійснювалась за відсутності уповноваженого представника забудовника, що й стало причиною для такої ухвали.

Хоча інспектори департаменту з питань ДАБК у своєму наказі вказали, що забудовник надав недостовірні дані про об’єкт будівництва, а, отримуючи дозволи від міста на початок робіт, «Платинум Холл» подав на погодження проєкт забудови не вище за чотири поверхи. Інспектори ж на момент перевірки зафіксували будівництво вже дев’ятого. Суд у свою чергу прописав, що будинок таки чотириповерховий, просто із дворівневим підвалом, а до уваги не беруться антресолі, технічні поверхи та підвальні приміщення...

Зазвичай суди стають останньою інстанцією, де громадськість намагається відстояти збереження пам’ятки чи історичної території від забудови. Схоже, чим далі, тим слабшим стає саме цей інструмент захисту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати