Неправильний мед?
Сьогодні — День бджільництваБджільництво для українців — заняття традиційне, одне з улюблених. На підтвердження тому — статистика: в медовій промисловості нашої країни задіяно 500 тисяч осіб, і Україна, таким чином, є світовим лідером з кількості пасічників. Поряд з нами в п’ятірці країн — найбільших виробників меду — Китай, США, Аргентина та Туреччина. Щороку наші бджоли дають 50—52 тонни патоки, що становить 5% від обсягу світової продукції. Незважаючи на масштабність, український мед в Європі особливою популярністю не користується. Чому?
Головна причина — Чорнобиль. Побоюючись наслідків радіації, європейці вимагають результатів неіснуючих аналізів щодо відповідності неіснуючим Держстандартом. Неіснуючим не тому, що європейці такі примхливі, а тому, що Держстандарти Україна ніяк не виробить і не запровадить. Так що доводиться їсти свій мед самостійно. До речі, середній українець споживає меду всього 0,1 г на день. Символ солодкого життя застоюється у банках і втрачає свої смакові якості. Досвідчені бджолярі радять не купувати мед з осадом або з розшаруваннями.