Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Невідомі з битами напали на фестиваль

В’ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми стали свідками ситуації, коли політична дискусія перетворюється в політичну розправу
28 вересня, 00:00
ТАРАС ЧУБАЙ / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА

Наприкінці літа в російських ЗМІ з’явилася шокуюча інформація — скінхеди атакували рок-фестиваль у Росії. Близько ста бритоголових увірвалися на територію табору біля міста Міасс, де розташувалися учасники фестивалю, і почали бити гостей та охорону. Здавалося, в Україні нічого подібного бути не може. Виявилось, що ні. І в нас таке можливе. Поки що в менших масштабах, але можливо.

У неділю ввечері група з 15 молодчиків у спортивних костюмах і з битами напала на охорону та організаторів фестивалю повстанської і патріотичної пісні «Гайдамаки.UA». Два працівники міліції, які перебували безпосередньо на фестивалі, не побажали вжити якихось заходів, тому ніхто з нападаючих не був затриманий. За словами організаторів фестивалю, їхнє звернення до міліції міста Ірпінь за телефоном 102 було просто проігнороване.

— У нас була підписана угода з міліцією, але чомусь з їхнього боку не було належної охорони, — розповідає Олесь Доній. — Телефони начальника міліції Ірпеня та заступника не відповідали. А «Беркут» узагалі не приїхав. А наступного дня, коли треба було закінчувати фестиваль, «Беркут» приїхав, аби, не дай Боже, на одну пісню не затягнули. А на бійку вони не приїхали!

У мене немає фактів, що це були переодягнені міліціонери або есбеушники. Або просто замовлений ними спортивний клуб. Доказів таких немає, є просто голий фактаж, що журналістів у Донецьку почали бити, у Львові побили фотокора, влаштували бійку на фестивалі, тобто все, що пов’язане з українською ідеєю, не просто критикується, а й фізично знищується.

Політтехнолог Олег Медведєв у своєму блозі назвав це політикою Януковича в дії. «Гадаю, коментарі тут зайві. Але проводить він її не один. Його гуманітарну політику освячує деяка Громадська гуманітарна рада», — пише Медведєв

Примітно, що напередодні депутат від ПР Вадим Колесніченко попросив голову СБУ Валерія Хорошковського перевірити законність проведення фестивалю «Гайдамаки.UA». За його словами, «музичні гурти, виступ яких запланований, відрізняються відверто ксенофобською і націоналістичною спрямованістю текстів пісень».

Тим часом лідер партії «За Україну» В’ячеслав Кириленко зажадав на найближчому засіданні парламенту створити слідчу комісію щодо цього питання. «Сьогодні ми стали свідками ситуації, коли політична дискусія перетворюється в політичну розправу», — підкреслив В’ячеслав Кириленко.

Тарас СТЕЦЬКІВ, народний депутат України, учасник фестивалю:

— Я практично впевнений, що ніхто ніякого покарання не понесе. У такий спосіб Партія регіонів демонструє всім свою силу. І має намір діяти на залякування. А чого немає коментарів офіційних осіб? Так тому й нема, що вони, мабуть, були в курсі справи. Думаю, суспільство на це належним чином відреагує.

Фестиваль відбувся. Витівка цих бандитів нікого не залякала. І не залякає. Будуть наступні фестивалі, наступні акції. Тільки на наступних акціях напевно треба буде більше дбати про охорону, щоби просто подібних людей, які нападають у ночі, ставити на місце.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати