Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нова номенклатура: на газі не горить і в парламенті не тоне

28 березня, 00:00

Головне питання, яке хвилює багатьох, хто ж «замовив» Бакая: Юлія Тимошенко чи Вашингтон? Голова парламентської спецкомісії з контролю за приватизацією Олександр Рябченко вважає, що І. Бакай просто не витримав конфронтації з віце-прем’єром. «Америка не надає візи не тільки Бакаю, — сказав О. Рябченко, — а й іншим нашим керівникам, але вони ж не йдуть». За його словами, все це було відомо ще півроку тому, — чого ж тепер іти? Бакай, на думку О. Рябченка, не та людина, яку може звіяти будь-який вітерець чи то із Заходу, чи зі Сходу: «Якщо він і піде з посади, то все одно залишиться в ділі. Поза Україною його становище навряд чи погіршилося, але якщо раніше він був єдиноначальником на нафтогазовому ринку України, то нині ситуація докорінно змінилася: всі постанови уряду приймаються з розробок Тимошенко, а Бакай перебуває в глухому захисті. Ось це і зіграло свою роль. А вітер із Заходу — то не вирішальний елемент. Інша річ, що уряд готує нехай ще не приватизацію, а корпоратизацію нафто- і газотранспортних систем. За ці об’єкти, за мільярди доларів, звичайно, могли його прибрати, якщо він не хотів приймати схему, що пропонується кимось...» Нагадаємо ще раз слова Бакая: ті, хто зараз розтягуватимуть «Нафтогаз», ті і купуватимуть його...

У тому, що питання приватизації було основою відставки Бакая, впевнений президент компанії «Єврогаз» Юрій Збитнєв. За його словами, «боротьба на цьому ринку ніколи не буде припинятися», тим більше, що Україна дуже залежить від ресурсів інших країн. Ю. Збитнєв зазначив, що якщо при цьому всі будуть мислити як політики (останні при цьому, на його думку, думають лише про себе, а державники — про країну), то сенсу не буде. Щодо екс-глави «Нафтагазу України», то «як думав Бакай, ми дізнаємося згодом», дипломатично відповів президент «Єврогазу».

Співголова парламентської групи «Відродження регіонів» Олексій Кучеренко вважає, що уряд ще не визначився, продавати нафтогазовий комплекс частинами чи цілком: «За моїми даними, буде здійснено дроблення («Нафтогазу». — Авт. ) і реструктуризація. Напрацювання є». На його думку, росіяни з полегшенням сприйняли те, що Бакай, який був для багатьох у Росії «кісткою в горлі пішов». «Тепер вони з пожадливістю дивляться на цю трубу, — сказав О. Кучеренко, — особливо на тлі перемоги Путіна. Вітер буде віяти не із Заходу, а зі Сходу». Але Кучеренко впевнений, що такі люди, як Бакай, знайдуть собі місце. Він припускає, що І. Бакай незабаром з’явиться в парламенті (незабаром по десяти «вільних» округах будуть проведені довибори у ВР), у групі «Відродження регіонів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати