Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Один із трьох збережених в Україні барбаканів»

Татарська вежа в Острозі отримає друге дихання
06 лютого, 11:45

В Острозі відновлять Татарську надбрамну вежу (кін. XV — поч. XVI ст.). Це стало можливим завдяки перемозі проекту «Культурний барбакан», авторами якого є співробітники відділу культури і туризму Острозького міськвиконкому та Острозької міської ради, у конкурсі Міністерства культури України «Малі міста — великі враження». Проект було обрано зі 158 інших грантових заявок із усієї країни. «Культурний барбакан» здобуде фінансову підтримку в розмірі півмільйона гривень, також очікується співфінансування із місцевого та обласного бюджетів. Проект має на меті оживити пам’ятку національного значення — Татарську надбрамну вежу, яка є одним із трьох збережених в Україні барбаканів. Слово «барбакан» означає споруду оборонного типу, призначену для захисту підступів до міста. Саме тому його вжито у назві, адже «Культурний барбакан» покликаний захистити, зберегти, примножити культурну спадщину міста Острога. Крім цього, Татарська вежа є символом мультикультурності й толерантності міста, в якому здавна мирно співіснували різні культури, релігії та народи.

«Сьогодні арт-простір — це необхідність для повноцінного розвитку громади Острога та її змістовного дозвілля, а поєднавши традиції архітектури Княжої доби з сучасними технологіями, буде створено справді унікальну локацію, цікаву не лише острожанам. «Культурний барбакан» стане активним осередком культурного життя міста. З’явиться сценічний та виставковий простір, історія та мистецтво стануть зрозумілими й цікавими дітям, молодь матиме простір для обговорення власних ініціатив, ідей і задумів, культурне життя буде доступним людям з інвалідністю, а гості міста залишатимуться на ніч, щоби побачити вечірнє світлове шоу. Реалізацію проекту заплановано на квітень — вересень 2018 року», — розповідає ініціатор проекту, начальник відділу культури і туризму виконкому Острозької міської ради Ольга ЛОЗЮК.

За переказами, назва вежі пов’язана з розташованим поблизу Татарським передмістям, на якому князь Костянтин Острозький у давнину поселив полонених татар. Вежа складається із двох рівновисоких об’ємів. Об’єм основної — овальної у проекції частини — винесений за межі оборонного муру міста, поєднаний з прямокутним у проекції перешийком. Периметром споруди розміщені стрільниці. Наприкінці XVI — на початку XVII століть над двоповерховою спорудою добудований аттик з ключоподібними стрільницями. Нині значна частина овального об’єму вежі й аттика втрачені. Вимурувана з пісковика на вапняному розчині, кладка армована дерев’яними зв’язками. У нижньому поверсі містився наскрізний арочний проїзд. Вежа мала обхідні дерев’яні галереї.

За словами Ольги Лозюк, ідея відновлення Татарської вежі згуртувала навколо себе людей, яким не байдуже майбутнє міста Острога. Серед них — міська влада, заклади культури, Національний університет «Острозька академія», музеї міста, представники бізнесу та громадські організації.

Автором ідеї є аспірант Острозької академії Андрій Брижук, автор проекту візуалізації - Андрій Малюський.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати