Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Опікун для найбільшого парку Києва

Міндовкілля обирає нового директора НПП «Голосіївський»
10 серпня, 14:28

Наразі у Міністерстві довкілля та природних ресурсів провели відбір кандидатів на посаду директора національного природного парку «Голосіївський». До участі у конкурсі допущено трьох осіб – Андрія Хрутьбу, Олександра Чорноброва та Ігоря Артеменка. Громадськість Києва пильно стежить за відбором майбутнього керівника парку, оскільки йдеться про десятки гектарів лісу посеред міста. І головним завданням нового очільника кияни бачать якраз збереження природного комплексу цілісним та з мінімальним втручанням бізнесу. Нагадаємо, мешканці Голосіївського району неодноразово виходили з пікетами і біля парку, і біля мерії через ризики забудувати заповідні території МАФами, атракціонами тощо.

Поки що про дату конкурсу невідомо. На сайті Міндовкілля уточнюється, що результати будуть оголошені упродовж трьох днів після його проведення. Але столичні екоактивісти готові прийти з пікетами до міністерства у день проведення відбору, бо після оголошення імен кандидатів з’явилися тривожні підозри, що парк таки передадуть людям зі сфери бізнесу, а не природоохоронної справи.

Про перших двох кандидатів, Хрутьбу та Чорноборова, відомо, що обидва працюють чи працювали у НПП «Голосіївський». Андрій Хрутьба після звільнення попереднього керівника В’ячеслава Потапенка обіймав посаду в.о. директора. До цього очолював відділ, що займався екопросвітницькими напрямами діяльності парку. Олександр Чорнобров був директором парку до призначення Потапенка. Ігор Артеменко, як з’ясували активісти, більше займався бізнес-проєктами, ніж охороною природи. Як свідчать дані на ресурсі opendatabot.ua,  на нього зареєстровано кілька товариств та компаній, що займаються торгівлею нерухомості та будівництвом.

«Директором національного природного парку «Голосіївський», безумовно, має бути насамперед лише порядна людина, яку добре знає екологічна спільнота, яка не тільки має необхідну фахову освіту, але й досвід роботи в сфері природно-заповідного фонду», - наголошує голова ГО «Екозагін» Михайло Погребиський.

До речі, на сайті Міндовкілля оприлюднені вимоги до претендентів на посаду керівників об’єктів природно-заповідного фонду. Це вища екологічна, біологічна або географічна освіта другого рівня за ступенем магістра; стаж роботи на керівних посадах нижчого рівня – не менше від п’яти років. Кандидат повинен знати: закони, постанови, укази, розпорядження, рішення та інші нормативно-правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування, які регулюють порядок діяльності установ природно-заповідного фонду; екологічне, податкове та трудове законодавство; профіль, спеціалізацію та особливості структури установи ПЗФ; перспективи, вітчизняні і світові тенденції розвитку сфери і установи ПЗФ тощо.

«День» буде стежити за перебігом подій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати