Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Озеро Світязь може піти в пісок

04 жовтня, 00:00

На білоруському кар'єрі, поблизу Шацького національного заповідника (Волинська область), відновлено промисловий видобуток піску. Не виключено, що буде реанімовано й ідею видобутку в цьому кар'єрі крейди, для чого необхідно знизити рівень грунтових вод майже на 30 метрів. Для волинського Полісся це рівнозначно катастрофі: пересохнуть болота, загинуть ліси, а Шацькі озера, у тому числі й Світязь, підуть у пісок.

Поруч із заповідником (на території Малоритського району Брестської області) кілька років тому запрацював Хотиславський піщаний кар'єр. У ньому 7-8 метрів чудового кварцового піску, придатного до виробництва скла, а нижче - багатющі поклади першокласної крейди. От на неї й налаштувалися білоруські розробники надр.

Тоді голова Волинської облради Борис Климчук і секретар Ради національної безпеки й оборони Володимир Горбулін звернулися до Президента України з проханням розв язати проблему на міждержавному рівні. Волинська влада вела переговори з Брестом, дирекцією Малоритського комбінату будівельних матеріалів, який, власне, і займався розробкою Хотиславського кар'єру.

Зусилля, нібито, дали результати: Міністерство архітектури й будівництва Білорусі повідомило волинян про ліквідацію дирекції Малоритського комбінату будматеріалів. Це означало повну зупинку робіт у кар'єрі.

Справді, три роки тут панувала тиша. Та нещодавно в кар'єрі знову помічено рух. Білоруські господарники тихцем, нікому нічого не повідомляючи, хоча була про це чітка домовленість, завезли техніку й почали знімати торфовий шар. Працівники держуправління екобезпеки Волині негайно виїхали в Білорусь.

Як з'ясувалося, Малоритського комбінату будматеріалів ніхто не ліквідовував, просто він став називатись інакше. Підприємство "Малоритабудматеріали" зараз готується до широкої розробки кварцового піску, який піде на виготовлення силікатної цегли та виробів з бетону. Добувати крейду поки що начебто не передбачають. Але чи це остаточно? Білоруси відверто сказали: ні, справа лише в тому, що зараз немає грошей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати