Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пам’яті Героя України Василя Сліпака

У Львові відбудеться «Реквієм для Воїна»
10 жовтня, 18:25

Минув рік і чотири місяці від дня загибелі оперного співака, екс-львів’янина Василя Сліпака, який заради того, аби боронити Україну від російської агресії, покинув Паризьку національну оперу і як боєць «Правого сектору» (позивний «Міф») взяв участь в АТО. Сліпак не дожив кількох місяців до 42-річчя — загинув від кулі снайпера біля смт Луганське, що у Бахмутському районі Донецької області, 29 червня 2016-го.

У День Покрови та День захисника України у Львові в рамках XXIII Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» відбудеться неординарна подія з присвятою співакові — концерт «Реквієм для Воїна», і це буде вечір прем’єр у Львівській філармонії. Як розповів «Дню» директор Львівської філармонії, директор «Контрастів» Володимир Сивохіп, у цей день форуму згадуватимуть і Василя Сліпака, й усіх воїнів, які боронять Україну.

В афіші — Derniere Chevauchee («Остання кавалькада») авторства французького композитора П’єра Тілюа, і написаний цей твір на прохання диригента Ніколя Кроса, який товаришував зі Сліпаком. Ніколя Крос сам диригував на прем’єрі, яка відбулася у лютому в Києві. А Тілюа зазначає, що у його «Останній кавалькаді» йдеться про останній крик свободи Сліпака. «Мій твір не має на меті возвеличення тих, хто «за», чи тих, хто «проти», — каже композитор. — Я хочу донести до публіки, що в будь-якому разі, хоч би як там було, в XXI столітті люди не повинні вмирати, приносячи себе в жертву на вівтар бога війни. Я згадую Василя як друга, який не мав ворогів i краса голосу якого несла в собі любов до людства».

Також у концерті прозвучить прем’єра твору «Земля, трава і вітер у твоєму волоссі», написаного львівською композиторкою Марією Олійник. «Про особистість Василя Сліпака я дізналась у момент його загибелі й була глибоко вражена пасіонарністю, талантом, волею та громадянською позицією», — говорить Марія Олійник і додає, що її присвята Василеві Сліпаку створювалася у співпраці зі співачкою та акторкою, майстринею української традиційної пісні Уляною Горбачевською.

Ще одна прем’єра — «Реквієм для Воїна» (який, власне, і дав назву концерту) авторства української композиторки Алли Сіренко, яка живе у Великій Британії.

«Отже, «Реквієм для Воїна» — це червона ниточка пам’яті, яка пройде крізь усі твори на концерті у День Покрови та об’єднає їх довкола імені Василя Сліпака, який уже увійшов у історію сучасної музики», — зазначає Володимир Сивохіп.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати