Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пам’ятник митрополиту Тимофію Щербацькому відкрито на його батьківщині

16 серпня, 12:36

В селі Щербанівці Обухівського району Київської області відкрито пам’ятник  митрополиту Київському і Галицькому Тимофію Щербацькому. Чин освячення пам’ятника очолив архієпископ Агапіт із собором духовенства  релігійних громади православної  церкви України Обухівського району. В урочистостях взяли участь і виступили: скульптор Михайло Горловий, представники органів місцевої влади, громадських організацій, історики. Патріотичними  піснями завершив захід народний артист України Тарас Компаніченко.

   Ініціативу спорудження пам’ятника митрополиту Щербацькому підтримали та допомогли втілити в життя  громадські організації «Народний музей України» та «Музичний батальйон» в рамках проєкту «Українська історія в камені».

     Митрополит Тимофій  Щербацький  – історична постать ХVIII століття. Його ім’я тривалий час замовчувалося, або про нього поширювалися  суперечлива інформація. Проте він залишила свій яскравий слід оборонця прав і свобод українського духовенства в умовах політичного, економічного та духовного тиску окупаційної російської влади.

     Тимофій Щербацький  на посаді Київського митрополита у середині 1700-х років показав себе успішним менеджером, здатним реалізовувати великі проєкти: упорядкування Софійського монастиря, реформа навчального процесу в Києво-Могилянській академії, завершення будівництва Лаврської дзвіниці, укріплення лаврських пагорбів над печерами. Він  здійснив багато просвітницько-видавничих проєктів. При ньому Київська Лавра стає місцем паломництва ченців із Балкан (болгари, серби, македонці та ін.), які навчалися тут архітектурі, друку книг, писанню ікон тощо.

      У 1751 р. митрополит Щербацький подав клопотання у Святійший Синод про відновлення привілеїв Київського митрополита. Це викликало обурення і подальші проблеми в його кар’єрі.

   Про постать Т. Щербацького вийша низка матеріалів українських істориків-релігієзнавців у всеукраїнській газеті «День».

   Спорудження пам’ятника Тимофію Щербацькому – свідчення чергового повернення української історичної постаті на рідну землю з вікового  «московського полону».
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати