Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Парканоповал»

На курорті нове явище — жителі Ялти самотужки ламають огорожі, що перегороджують відпочивальникам дорогу на пляжі. Їх підтримує... прокуратура
16 червня, 00:00

Першими почали жителі віддаленого селища Алупка, яким набридли різні обмеження й перешкоди, — живуть біля моря, а пройти на пляж неможливо, скрізь огорожі, й за вхід на пляж меткі новоявлені «господарі» почали брати незаконну плату. Одного разу, озброївшись ломами й кувалдами, жителі Алупки влаштували «пляжну революцію» й знесли огорожі, що заважали вільному доступу до моря.

Мер Ялти Сергій Брайко до «почину» городян поставився «з розумінням», бо міськраді в такій ситуації довелося б діяти через суди, які могли б тривати роками. «Уже давно слід провести інвентаризацію всіх південнобережних пляжів, залишити всього декілька з обмеженим доступом для спеціалізованих або елітних санаторіїв, а на інших забезпечити вільний доступ для городян і приїжджих. Велика частина пляжів без збитку для оздоровниць може бути відкрита...» — вважає Брайко.

Другим став конфлікт навколо одного з пляжів Великої Ялти. Така сама доля спіткала огорожу, встановлену деякою фірмою на ділянці прибережної території між Будинком творчості «Актор» і массандрівським пляжем. Тут зібралися на стихійний мітинг приблизно 50 місцевих жителів на чолі з головою громадської організації «Полікурівська слобідка» Георгієм Тараненком. «Обурення людей викликала металева огорожа, що з’явилася близько тижня тому й перекриває прохід на пляж, який місцеві жителі безкоштовно відвідували вже багато років», — повідомляє «Крымская газета». Спочатку жителі хотіли обмежитися прийняттям звернення до органів влади, але потім подумали, що це нічого не дасть, а лише затягне справу, й вирішили одразу демонтувати огорожу, оскільки встановлена вона явно незаконно. І цього разу Сергій Брайко сказав, що «це проблема не лише Ялти, а й усіх приморських міст». Річ у тім, що пляжі чомусь перебувають на балансі протизсувного управління, яке розпоряджається ними на свій розсуд, тоді як, за словами Сергія Брайка, «питання про передачу їх на баланс міста, тобто в розпорядження місцевої громади, не вирішується вже багато років на найвищому рівні». Тим часом, протизсувне управління укладає на свій розсуд щось на кшталт «договору про спільну діяльність» з різними комерційними організаціями, які й встановлюють незаконні обмеження для відвідування берега моря». Сергій Брайко також схвалив і цей «почин» ялтинців, і з метою забезпечення техніки безпеки на роботах з демонтажу добротних металевих огорож на допомогу людям направив фахівців КП «Комбінат благоустрою».

Дії ялтинців підтримала й прокуратура АРК. «Перешкодження вільному доступу до пляжної зони є грубим порушенням закону, й прокуратура підтримує знищення незаконних огорож на кримських пляжах», — заявила в коментарі журналістам заступник прокурора АРК Таміла Дробицька. За її словами, договори на оренду пляжних територій незаконні, й прохід відпочивальників до моря має бути забезпечений у будь-який спосіб. При цьому вона визнала, що практика обмеження вільного доступу до моря широко поширена в АРК, й не лише в Ялті, але особливо на відрізку узбережжя від Сак до Євпаторії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати