Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Паспорт пам’яті»

Майже півсотні книжок про міста і села Вінниччини побачили світ
09 жовтня, 19:18

У межах ініціативи «Моя Вінниччина», яка не має аналогів в Україні, надрукували вже 38 книжок про історію, культуру та побут населених пунктів Вінницької області. Ще п’ять томів наразі верстаються на видавництві, а 27 — вичитують і готують до другу. За свою унікальність проєкт торік став переможцем у номінації «Видавництво» Книги рекордів України. Він уже давно полюбився не лише вінничанам, а й вихідцям із регіону, які шукають і купують книжки про рідний край, відзначає голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Вадим ВІТКОВСЬКИЙ. Важливим аспектом проєкту є не лише видавництво краєзнавчої літератури, а й популяризація історії сіл та містечок Вінниччини шляхом презентації їх у громадах та обов’язково у школах.

«Це досить амбітний довгостроковий історико-видавничий проєкт. Плануємо зібрати, написати і видати понад тисячу книг-історій міст, сіл і хуторів — уже готові майже півсотні томів. На черзі до друку ще кілька десятків рукописів — про Джурин, Роївню, Кривохижанці, Губник, Березівку та інші. Чекаємо на фінансування, щоб віддавати до друку. Тим часом друкується п’ять видань. Вони побачать світ найближчим часом, — деталізує Вадим Вітковський. — Такому проєкту, як у нас, може позаздрити будь-який регіон, та жоден не наздожене. Нам у своїй роботі важливо не втратити сучасного творчого темпу, бо талановиті автори очікують виходу своїх книжок-історій, а могли б уже запропонувати наступні історії.

Скажімо, той самий Іван Ткаченко чекає на вихід першого тому історії Губника, а у творчій шухляді тримає ще два томи — другий і третій, що далися йому дорогою ціною і недоспаними ночами. Історик Олександр Петренко запропонував три своїх історичних дослідження про Луку-Мелешківську і Томашпільщину. Так само хочуть побачити свої книги виданими Микола Дорош, Федір Шевчук. Не хлібом єдиним, навіть у скруту, живе людина. Книжки писали, пишуть і писатимуть, щоб не загубити історію своєї батьківщини. В ідеалі було б добре створити інтерактивну карту Вінниччини з позначками, які села й міста вже мають написані й надруковані історії — власні паспорти пам’яті.

Торік на книговидавництво з обласного бюджету надали 1,2 млн грн. За ці кошти видрукували 53 твори місцевих авторів накладом 14,8 тисяч примірників, десять із них у межах проєкту «Моя Вінниччина» — на суму 195 тисяч грн. Кожна книжка використовується як презентаційна — на конференціях, зустрічах, святах, ювілейних і пам’ятних датах. Упродовж минулого року було проведено 34 таких презентації, де місцеві автори розповідали про свої книжки. Вони відбулися в громадах, навчальних закладах, бібліотеках, а також під час літературних вечорів, відзначення ювілейних дат письменників та мистецьких виставок. Ці заходи популяризують і творчість письменників, і сучасну українську книгу як таку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати