Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перемоги у боротьбі з ВIЛ

Міжнародні партнери високо оцінюють досягнення України у подоланні небезпечного захворювання
23 листопада, 11:58

На початку 2016 року оціночна кількість людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ), в Україні складала 220 тисяч осіб, з врахуванням тимчасово окупованих і непідконтрольних територій. З них 126,6 тисяч знають про свій ВІЛ-позитивний статус і перебувають під медичним наглядом. З цієї кількості 68,5 тисяч осіб отримують антиретровірусну терапію. Таку статистику наводять на сайті благодійної організації «Мережа ЛЖВ».

Попри фінансові труднощі, 2015 року кількість людей з ВІЛ, які отримують АРТ, в Україні зросла на 13%. Загалом українська влада показує більше готовності до протидії захворюванню — про це йшлося на Третій національній науково-практичній конференції з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні, що триває у Києві з 21 до 23 листопада.

«Конференція є своєрідним та логічним завершенням дуже продуктивного року. Зокрема, йдеться про збільшення у 2017 році загального бюджету на охорону здоров’я на рекордних 2 мільярди гривень, а частки на ВІЛ/СНІД — з 367 до 851,5 мільйона», — цитує сайт Міністерства охорони здоров’я Дмитра Шерембея, голову Координаційної ради «Мережі ЛЖВ».

«Хоча в Україні проживає найбільша у регіоні Східної Європи та Центральної Азії кількість людей з ВІЛ, за останні роки, завдяки партнерству держави та громадянського суспільства та значному внеску міжнародних донорів, країні вдалося створити успішну систему послуг з ВІЛ, яка базується на принципах громадського здоров’я», — відзначає генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України, професор Наталія Нізова.

«Україна входить до 30 країн світу, успіхи і провали яких у подоланні епідемії ВІЛ-інфекції впливають на всю глобальну відповідь СНІДу, — цитує сайт МОЗ Луіса Лоуреса, заступника виконавчого директора UNAIDS. — Ми високо оцінюємо досягнення і політичну волю України у подоланні СНІДу до 2030 року, відповідно до міжнародних зобов’язань, викладених у Політичній декларації 2011 року».

Заступниця міністра охорони здоров’я Оксани Сивак акцентує: «Наша спільна діяльність спрямована як на створення необхідної законодавчої бази, так і на вирішення конкретних проблем громадян, незалежно від їхнього ВІЛ-статусу. Пріоритетні напрями діяльності МОЗ України у цьому контексті — рівний доступ населення до лікувальних та профілактичних послуг, у тому числі представників груп підвищеного ризику».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати