Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Піаніно Леонтовича – відреставрують

Вінницький обласний краєзнавчий музей виграв грант на реставрацію родинних предметів композитора
09 серпня, 12:36

Унікальний родинний килим Леонтовичів та раритетне піаніно, клавіш якого торкалася рука всесвітньо відомого композитора, вже у вересні цього року відправляться на реставрацію. Уперше за всю історію Вінницького обласного краєзнавчого музею відновлюватимуть експонати завдяки грантовій програмі від посольства США зі збереження культурної спадщини (Фонд AFCP). Про перемогу закладу у гранті повідомила заступниця директора музею Світлана ШАРОВАРСЬКА. Вона уточнила, що автентичні предмети, які реставруватимуть, зберігаються у музеї композитора Миколи Леонтовича в селі Марківці. Заклад підпорядковується обласному краєзнавчому музею.

«Музей у Марківці один із найсучасніших закладів Вінниччини. Його відкрили після повної реконструкції у 2016 році. Оновлена експозиція увібрала передові тенденції в цьому напрямі: має оригінальний дизайн, оснащена системою мультимедійного супроводу, – розповідає Світлана Шароварська. – Експозиція музею розміщена у чотирьох залах. Чільне місце експозиції посідає унікальне чорне піаніно ХІХ століття, клавіш якого не один раз торкалися руки видатного композитора Миколи Леонтовича. Перед відкриттям музею інструмент дещо оновили, але консервативних заходів виявилося замало: слонова кістка на клавішах відвалюється, струни ржавіють, а дерев’яні частини поїдає шашіль. Попри це інструмент чудово звучить, і ми давно шукали можливість, щоб його відреставрувати. Тепер, завдяки гранту від посольства США, ми можемо реалізувати нашу давню мрію».

Родинне піаніно Леонтовичів тривалий час зберігалося у меморіальній квартирі автора всесвітньо відомої обробки «Щедрика» в Тульчині. До Марківки було передано у 1977 році, коли там уперше створювався музей композитора з нагоди його 100-ліття від дня народження. Там колись мешкали рідні митця, і він неодноразово гостював у них. Саме у Марківці Леонтович трагічно загинув і був похований. У цьому ж музеї наразі зберігається і родинний килим Леонтовичів, який також хочуть відреставрувати за грантові кошти.

Як писав «День» (https://day.kyiv.ua/uk/article/naprykinci-dnya/yidte-u-markivku-yidte-do-leontovycha), у 2015 році меморіальний музей Миколи Леонтовича став філією Вінницького краєзнавчого музею. У 2016 році його повністю реконструювали за кошти обласного бюджету. Музейна експозиція розміщена у чотирьох залах, які обладнані спеціальними мультимедійними системами. Вони створюють звуковий супровід для проведення тематичних чи оглядових екскурсій, а ще містять архівні матеріали, які не помістили в експозиції, але є вкрай важливі для того, щоб пізнати Леонтовича і зрозуміти його особистість.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати