Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Після молитви — на бойовий пост

28 вересня, 00:00

Учора на Солом’янському майдані поблизу Національної академії внутрішніх справ України приймали присягу ті, хто в майбутньому має захищати інтереси країни й підтримувати правопорядок. Цього року курсантами Академії внутрішніх справ, якій за заслуги в підготовці висококваліфікованих кадрів Президент Леонід Кучма своїм указом надав статус Національної, стали 553 юнакiв та дівчат. У святковій обстановці, при великій кількості родичів, які безуспішно намагалися впізнати в струнких лавах своїх дітей, одягнутих у однакову синю форму, курсанти, стоячи на одному коліні, вимовляли слова присяги (на фото). Перед цим майбутніх фахівців-юристів, слідчих, експертів-криміналістів напучував сам міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов. У своєму зверненні він підкреслив, що їм випала висока честь і закликав молодь виховувати в собі мужність, відданість обраній професії і не втрачати ні за яких обставин почуття власної гідності. А в цьому їм, безсумнівно, допоможе академія, яка має довгу і змістовну історію. До свого нинішнього статусу навчальний заклад пройшов через Курси червоних міліціонерів в далекому 21-му. Пізніше вони стали Всеукраїнською школою комскладу міліції і розшуку, Школою робітничо-селянської міліції і, до 92-го року, Вищою школою МВС. Окрім навчання курсантів, НАВСУ займається перепідготовкою та підвищенням кваліфікації працівників керівної ланки системи МВС та інших відомств, здійснює фундаментальні прикладні наукові дослідження, готує кадри для миротворчих місій ООН.

Приємним сюрпризом для курсантів став подарунок президента Федерації футболу України Григорія Суркіса. Він подарував академії двадцять футбольних м’ячів і два набори «динамівської» форми, яка не в останню чергу, мабуть, виховає в молоді дух патріотизму. Григорій Михайлович додав, що не кожен громадянин України знаходить сили присвятити себе такій складній і, часом, небезпечній справі.

Навчальний заклад підготував кілька десятків тисяч кваліфікованих юристів, які в різні роки керували більшістю служб і відомств внутрішніх справ. Серед них — міністри внутрішніх справ, їхні заступники. І зараз підмурок закладається грунтовно. Серед викладачів — 6 академіків, 32 доктори наук і професори, понад 200 кандидатів наук і доцентів.

Однією з символічних ознак часу стала молитва запрошеного протоієрея Анатолія Затоцького. Оце вже справді, хто б міг уявити таке років зо 20 тому! Отець прочитав молитву, щоб Господь оберігав молодих юристів на бойових постах, після чого під траурну мелодію оркестру МВС було покладено квіти до пам’ятника загиблим працівникам внутрішніх справ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати