Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Починається творча «спека»

У вересні відчиняють свої двері столичні театри
01 вересня, 00:00
СЦЕНА З ВИСТАВИ «ШАНТРАПА» ТЕАТРУ «КОЛЕСО» / ФОТО ЄВГЕНА ЧЕКАЛІНА

Режисери, актори та інші працівники сцени готуються до зустрічі зі своїм глядачем, а публіка вже придивляється до афіш біля театральних кас, шукаючи нагоду відкрити для себе сезон переглядів. Прем’єрні вистави та ювілеї, бенефіси та інші творчі події — все це розпочнеться вже днями.

Розпочнуть марафон Київський театр «Колесо» (3 вересня) та Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра (8 вересня). Першою назвою в афіші сезону «Колеса» є «Шантрапа» за п’єсою Панаса Саксаганського. Такий вибір — знаковий: постановка єдиного драматичний твору видатного театрального діяча, «корифея» українського театру вже багато років і з успіхом іде на сцені театру. Це вистава про театр і життя за лаштунками і визначена її творцями як «жарт на одну дію». Вона дає змогу глядачеві отримати насолоду від акторської гри (у постановці Ірини Кліщевської задіяна майже вся трупа), відпочити й наблизитися до витоків професійного українського театру.

Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра розпочне свій новий сезон у камерному форматі. На малій сцені покажуть виставу «Голубчики мої» в постановці Юрія Погребничка. Текстовою основою вистави є твори «З коханими не розлучайтесь» Володіна та уривки з роману «Злочин і кара» Достоєвського. Тобто глядачам не тільки доведеться сприймати серйозні тексти, співпереживати героям, але й намагатися зрозуміти режисерську концепцію Погребничка, якого свого часу для поставки цієї вистави запросив художній керівник театру на лівому березі Дніпра Едуард Митницький. Адже, здавалось би, різні теми, персонажі, сюжетні лінії... Хтось, можливо, відчує поєднання не поєднаних речей — деяка еклектика відчувається навіть у візуальному (вушанки й вечірні сукні) та музичному рішенні вистави (пісні з різних часів). Проте дуже швидко стає зрозуміло, що людей у різні часи, з різними поглядами на життя, за різних соціальних та психологічних умов хвилювали одні й ті самі проблеми. Вони страждали від самотності й дефіциту справжніх почуттів... Саме тому поєднання текстів Володіна і Достоєвського на певному етапі перегляду вистави вже здається цілком органічним. До речі, особливістю «Голубчиків моїх» є те, що в постановці задіяна (у тому чи іншому обсязі та форматі) майже вся трупа театру, незважаючи на камерність вистави. Найпомітніші акторські роботи створили актори: Наталія Озірська, Віталій Лінецький, Олексій Трітенко, Володимир Цивінський, Олександр Ганноченко, Неоніла Білецька, Галина Корнєєва та інші А ще — безперечно, пісні, які викликають щемкі, але світлі почуття...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати