Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Полтава: на вибори мера може не вистачити грошей

28 жовтня, 00:00

Iз заявою до одного з кандидатів на посаду міського голови Полтави Андрія Матковського вже вдруге звернувся місцевий осередок Народного руху України. У своїй заяві «рухівці» звинувачують секретаря міськради та в. о. мера Полтави в тому, що він не використовує у спілкуванні державну мову, і закликають Матковського покинути політику і зайнятися розвитком свого власного бізнесу.

На одній із прес-конференцій Андрій Матковський пояснював, що використовує українську мову там, де це передбачено законодавством: під час головування на сесіях, засіданнях та комісіях.

Проти Матковського також виступили й автори листівки із закликом: «Не віддамо Полтаву агентам російських спецслужб!», натякаючи на те, що російськомовний Матковський народився у Казахстані і є вихованцем Казанського військового суворовського училища (1979 — 1981 роки). Натомість у понеділок на стінах будинків та на паркані біля Кадетського корпусу в центрі міста з’явилися написи: «Кукоба — наш мер!», хоча він не балотується на виборах.

Нагадаємо, що позачергові вибори в Полтаві (разом із Черніговом та Черкасами) відбудуться 26 листопада. Цю дату призначила Верховна Рада. Це сталося через те, що на чергових виборах учетверте поспіль перемогу отримав незмінний упродовж 12 років міський голова Анатолій Кукоба. Лише кілька тисяч голосів програв йому керівник Київського району в Полтаві Віктор Животенко, який є зареєстрованим кандидатом на цих виборах та підтриманий «Нашою Україною» і Партією регіонів. Останні три роки до виборів Кукоба суміщав фактичне керування містом та роботу у Верховній Раді. Цього року Анатолій Кукоба після своєї перемоги змушений був обрати портфель нардепа (фракція Партії регіонів) через жорстку позицію «помаранчевої» більшості, що тоді існувала у міськраді. Секретарем міської ради та в. о. міського голови був призначений Андрій Матковський, представник БЮТ, чиє прізвище також є серед зареєстрованих кандидатів у виборах міського голови. Між ним та Животенком розгорнеться основна боротьба за перемогу. Окрім них полтавська ТВК зареєструвала ще п’ятьох кандидатів: бізнесменів Андрія Баранова (голова ради директорів Полтавського міжгалузевого регіонального консорціуму «Енергомед»), Олександра Мамая (директор ТОВ «Інтер-Агро»), представника чиновницького цеху Ігоря Михайлюка (член Партії регіонів, голова ради директорів фірми «Надія»), політика Олександра Кулика (колишній голова обласної організації Української народної партії, співзасновник газети «Полтавська думка», директор поліграфічного підприємства «Полтавафакт», депутат Верховної Ради ще третього скликання) та голову Полтавського державного центру науково-технічної та економічної інформації Сергія Школяра. Сімом кандидатам тервиборчком відмовив у реєстрації через неправильно складені документи чи замалу кількість підписів.

На позачергові вибори міського голови Полтави з державного бюджету виділили субвенцію у розмірі 1,147 мільйона гривень; проте, як стверджує тервиборчком, їм на вибори необхідно ще мільйон гривень. Ці гроші необхідні для забезпечення дільничних виборчих комісій, друку бюлетенів та плакатів. Поки що ТВК працює з обмеженим бюджетом.

ДО РЕЧІ

На проведення позачергових виборів уже витрачено 4 мільйони 300 тисяч гривень. Про це в інтерв’ю «Главреду» сказав голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович. «Пройшло менше півроку, але вже витратили 4 мільйони 300 тисяч гривень на проведення позачергових виборів, а днями ще кілька кошторисів затвердимо. Ви розумієте, що це кошти державного бюджету…», — відзначив голова ЦВК. Така ситуація, за словами Давидовича, виникла тому, що «закон дозволив балотуватися там і там». «Вибачте, але з погляду юриста я вам говорю, що вони мали право так обиратися» — сказав він, коментуючи відмову від крісла мера на користь депутатського мандату Рудьковського, Кукоби та Кальченка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати