Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Посольське довголіття

Віктор Черномирдін не збирається залишати Україну
13 квітня, 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Робота колишнього Надзвичайного і Повноважного посла України в Росії Миколи Білоблоцького була оцінена на найвищому рівні президентом Володимиром Путіним. Учора український дипломат отримав пам’ятну подяку «за внесок у розвиток і зміцнення українсько-російських відносин» із рук свого російського колеги Віктора Черномирдіна (на фото). Нинішній і колишній посли також поділилися своїми думками щодо нинішнього стану відносин між Україною та Росією. Крім того, російський дипломат спробував відкрити на прохання «Дня» секрет свого посольського довголіття: у Києві він працює вже близько п’яти років.

Незважаючи на явну напруженість в українсько-російських відносинах останнім часом, М.Білоблоцький в цілому вважає результати своєї майже шестирічної праці у Москві успішними. Нагадаємо, що М.Білоблоцький є своєрідним рекордсменом на посаді посла в одній країні — він представляв Україну в Москві з кінця 1999 року по 2006 рік. Серед найбільших досягнень дипломат відзначив зростання товарообігу між Україною та Росією з 8,6 мільярдів доларів у 1999 році до 20,3 мільярдів доларів у 2005 році, збільшення експорту російської нафти в Україну майже в сім разів, а також ратифікацію договору по сухопутній частині кордону між нашими державами і продовження переговорiв про делімітацію морських кордонів. М.Білоблоцький із жалем визнав, що на час його відходу від справ відносини між Україною та Росією перебувають у стані певної «нервозності», але наголосив на тому, що «проблеми були» і «для їх вирішення існують дипломатія і політика». «У наших відносинах зараз існує певна нервозність і не бачити цього неможливо. Але мені дуже не хотілося б, щоб відносини з Росією вибудовувалися у такому ключі. Потрібно більше терпимості, врівноваженості. Треба розуміти не тільки цілі й завдання, але й мати такі кадри, які могли б домовлятися і вирішувати, щоб ми бачили конкретні результати», — сказав український дипломат. У коментарі «Дню» Микола Білоблоцький поділився своїми поглядами щодо тональності подальшого розвитку відносин між Україною та Росією після формування нової влади. На його думку, повинна перемогти не та чи інша коаліція, а «здоровий глузд». Також він наголосив: «Нормальна політика перш за все повинна розвиватися, виходячи з національних інтересів і тих інструментів, які треба мати в наборі для досягнення мети, яка ставиться. Сьогодні треба міряти не кольором. Треба вимірювати глибину тих прорахунків, які вже є, а не озиратися на те, що було два чи п’ять років тому. Треба не роздмухувати протиріччя, а шукати ідеї, знаходити під ці ідеї людей, які здатні їх реалізувати. Якщо ми будеми мати низький професійний рівень нашої еліти, то не зможемо вилізти з тієї ями, в яку потрапили. Перш за все це стосується внутрішньої політики. Ще Бісмарк казав: «Найкраща зовнішня політика — це внутрішня політика». Треба вимірювати глибину психологічного, побутового, соціального плану у настроях людей відносно влади і її дій, а не зупинятися на заклику до єднання. Треба поставити питання — хто відповідає за це? Треба лідерам партійних блоків і фракцій сідати за стіл і вирішувати питання конфігурацій. Для народу важливий не колір коаліції, а те, хто займатиметься вирішенням його численних проблем».

У свою чергу, посол Росії в Україні Віктор Черномирдін сказав, що важливо, щоб формування коаліції «скоріше відбулося», оскільки зараз «складний період в економіці». Він підтримав ідею єдності України і висловив сподівання, що «нова влада працюватиме на благо України». Віктор Черномирдін повідомив, що візит президента Росії Володимира Путіна до України може відбутися після формування українського уряду. За його словами, президентам України і Росії «є що обговорювати». «Найголовніше — створити держкомісію під керівництвом президентів», — зазначив В.Черномирдін.

...Зустріч колишнього українського і нинішнього російського послів навела вчора багатьох журналістів на роздуми щодо дипломатичного «довголіття» Віктора Черномирдіна. Віктор Степанович працює в дипломатичному статусі у Києві з травня 2001 року. Відповідаючи на запитання «Дня» щодо секрету його такої тривалої роботи, дипломат з усмішкою зазначив: «Я вам що — набрид? Так і скажіть... Буду працювати. У мене є кому визначати, скільки я маю перебувати на своєму посту. Тому у мене жодних проблем немає...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати