Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Позиція, характер і бажання вчитися»

Редактор відділу політики газети «День» Іван Капсамун зустрівся з учасниками Літньої школи журналістики
05 липня, 16:02

Політика в Україні обговорюється найактивніше, а новинна стрічка сайту «Дня» на цю тему оновлюється інтенсивніше за решту. Знайомство з виданням учасники Літньої школи журналістики продовжили бесідою з редактором відділу політики Іваном Капсамуном.

«Якою має бути національна ідея в Україні?» - запитав будучи ще студентом третього курсу Одеського національного університету Іван Капсамун у головного редактора «Дня» Лариси Івшиної під час презентації книг «Бібліотеки «Дня» в Одесі. «Поговоримо про це в інтер’єрі Острозької академії. Для того, щоб студенти знали одне одного, треба знати свої країну, зустрічатися, спілкуватися на інтелектуальні теми…», - відповіла Лариса Івшина.

Так згодом заснували Острозькій клуб вільного інтелектуального спілкування молоді, який фактично був покликаний «змішати середовища». Студенти з різних університетів, зокрема, одесити, протягом кількох років об’їздили багато українських міст в різних регіонах країни, шукаючи відповіді на актуальні питання. Діяльність ця, звичайно, відбувалося під егідою газети «День», де учасники клубу мали можливість висвітлювати свої результати.

Після закінчення університету за спеціальністю «політологія» Іван Капсамун отримав запрошення від Лариси Олексіївни до редакції «Дня» спробувати себе в ролі журналіста. Менше ніж за рік йому довірили посада редактора відділу політики. Саме як редактор одного з найбільш відповідальних відділів газети, в якому Іван Капсамун працює вже п’ять років, він і зустрівся зі студентами Літньої школи журналістики.

«Особливість роботи в газеті «День» полягає у тому, що тут дуже високі вимоги до всіх, - пояснює молоді специфіку роботи видання Іван Капсамун. – Це стосується професійності роботи, відповідальності, моральної атмосфери. Навіть коли тобі здається, що ти досяг певного рівня і можеш трохи «розслабитися» - такого не буде, головний редактор піднімає планку вище, і ти мусиш якісно працювати, щоб бути на рівні,. Безумовно, така система спонукає до розвитку».

Журналіст також розповів про внутрішню обстановку в редакції. «Найголовніше, що повинно бути у працівника «Дня», - позиція, характер і постійне бажання вчитись. Саме така людина зможе розвивати себе і працювати на користь редакції», - розставив акценти Іван Капсамун. Як з’ясувалось, саме високий рівень вимог до себе і своєї роботи гарантує журналістам особистий успіх і розвиток газети. «Школа «Дня» не закінчується ніколи», - підкреслив він.

Попри пізній час та втому, зустріч пройшла невимушено, цікаво і продуктивно. Говорили не тільки про журналістику, а й про політичну ситуацію в Україні. Завдяки щирому бажанню редактора відділу політики і студентів розібратися в ситуації, учасники школи отримали урок толерантності.

«В країні, звичайно, є багато національностей, але всі ми українці, - каже Іван Капсамун. – Однією з причин того, що Крим окупували, а на Донбасі фактично йде війна, є те, що протягом років незалежності влада не займалася цими регіонами. Вона, насправді, не займалася всією країною, але не треба забувати, що саме південь і схід України були найбільш уражені в часи Російської імперії та СРСР. Разом з тим, ми маємо розуміти, що при всіх проблемах, сьогодні в цих регіонах проживають мільйони людей, які вважають себе українцями і з любов’ю ставляться до цієї країни».   

Впродовж зустрічі учасники Школи активно продовжували ставити запитання на тему російської агресії.

«Чому ми взагалі маємо таку ситуацію в країні? - пояснює редактор відділу політки. – На мою думку, тут три основні причини. Перша – у нас досі не сформована політична еліта. Не було серед тих же президентів людей відповідного рівня – державників. Переважно вони займалися не країною, а збагаченням себе і оточення. Друга – Росія. Керманичі цієї країни ніколи не бачили Україну самостійною державою, тим більше, сильною і розвиненою. Для них – це частина їхнього простору. Сьогоднішні події –яскравий тому приклад. І саме за рахунок України, Росія зараз намагається повернути собі статус світового гравця. Третя – це наше хворе суспільство, про що ми вже говорили».

«Але роки незалежності, безумовно, дали результат, - продовжує Іван Капсамун. – Незважаючи на складну історичну спадщину, українське суспільство відновлюється і розвивається в бік свободи і демократії, тому що генетично в ньому закладено зовсім інший код (на відміну від тих же росіян). Майдани, ротація політиків, сьогоднішня мобілізація навколо підтримки української армії – тому підтвердження. Кремль це відчув. Відчув, що може втратити Україну, що вона остаточно відривається від Москви і може продемонструвати успішний розвиток. Тому Росія вдарила в найбільш незручний для нас момент. Хоча слабкість України була зумовлена їх стараннями зокрема».      

За словами учасниці Літньої школи «Дня» Валерії Бут, саме такі зустрічі допомагають розібратись у складних процесах. «Сьогодні ми, молоді та амбіційні, дуже часто схильні самовпевнено та віддано відстоювати домінантну в суспільстві думку, не розібравшись в ній достеменно. Зустрічі з такими людьми як Іван Капсамун гарантують адекватну розстановку всіх крапок над «і», - каже учасниця.

Іван Капсамун поділився своїми думками і щодо нинішньої влади: «У Петра Порошенка є великі шанси перемогти російську агресію і розвинути країну. Головний його ресурс – це українське суспільство, саме на нього і треба спиратися Президенту, тим більше, коли не з кращого боку проявляють себе окремі західні партнери. Наша протиотрута – це сильна Україна з боєздатною армією. Мені здається, зараз в Президентові борються дві половини. Одна – це минуле, адже як не крути Порошенко довгий час «варився» в системі, яка була започаткована Кучмою, тому спокуси у нього сьогодні, особливо враховуючи, що він став президентом у першому турі, дуже великі. Друга – майбутнє, тобто втілення нових правил, за які боровся Євромайдан. Завдання суспільства – постійно тиснути, щоб Президент рухався правильним шляхом».  

Учасники Школи активно вступали в розмову та виносили для себе корисне зі слів лектора. «Ця зустріч дала поштовх до кропіткої інтелектуальної роботи. Те піднесення мисленнєвих сил, яке я спостерігав після розмови з Іваном Капсамуном у своїх товаришів і себе, це красномовно ілюструє», - ділиться враженнями Михайло Драпак.

Майже двогодинна зустріч пролетіла непомітно. Встигли обговорити багато тем. Зокрема, можна підкреслити і такі думки Івана Капсамуна: «Я абсолютно не підтримую тих, хто каже, що ми різні, мовляв, треба розділитися і тоді заживемо краще. Це абсурд. Тим паче, коли сьогодні кажуть – віддаймо ще й Донбас (після Криму), бо вони не такі як ми, тоді Росія від нас відстане. Не відстане. Далі буде Одеська область, Харківська область і т. д. Нинішній владі потрібно спиратися, як вже було сказано, на власне суспільство і, безумовно, рухатися до вступу в НАТО».

Анастасія-Мілана Панченко з Літньої школи журналістики зізнається, що «півтори години спілкування з Іваном Капсамуном наповнили її почуттям патріотизму більше, ніж усі гучні промови політиків на ТБ».

Підсумовуючи, редактор відділу політики «Дня» підкреслив, що «сьогодні насправді йде боротьба за збереження незалежності України в нинішніх її кордонах, і ми обов’язково переможемо!».    

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати