Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про духовні альтернативи

Кардинал Любомир Гузар та студенти Острозької академії розмірковували, чому українцям важливо залишатися собою
19 грудня, 15:03

Екс-глава УГКЦ приїхав до Острозької академії вперше. Як він переконаний, «завдання цього вишу, як й інших університетів України, є надзвичайно важливим. Дехто вважає, що економіка та багаточисленна армія забезпечують державі справжню потужність. Але такі люди як князь Острозький, митрополит Петро Могила, архієпископ Йосиф Сліпий розуміли, що справжньою силою для будь-якої країни є наука, яка робить її народ справжнім і великим».

Зустріч, що відбулася 17 грудня, традиційно проходила у формі діалогу. З Любомиром Гузаром студенти говорили про те, як правильно виховати у собі духовні цінності, не піддаючись негативним впливам з боку суспільства, про сучасні відносини греко-католицької церкви з римо-католицькою та православною, альтернативу «русскому миру».

«Наші північні сусіди хочуть, щоб ми знову стали частиною їхньої імперії. Для нас це погано не лише в плані політичному, а й духовному, — зазначив кардинал Гузар. — Росія має право на свою історію, а ми — на свою. «Русский мир» — для росіян, нам же потрібно плекати український світ, шукати внутрішню духовну єдність, берегти духовні інтереси, щоб бути собою».

Любомир Гузар вважає, що проблеми українців — це результат нашого недбальства. А тому молодому поколінню треба свідомо працювати для того, щоб подолати труднощі та стати на шлях правильного розвитку. Для цього молоді потрібно вчитися виховувати себе, вчитися розуміти народ.

Під час зустрічі ректор Ігор Пасічник зазначив, що Вчена рада вишу ухвалила рішення присвоїти звання Почесного доктора Національного університету «Острозька академія» Любомиру Гузару з врученням диплому та мантії і нагородити його найвищою срібною відзнакою університету медаллю «Князь Василь-Костянтин Острозький». Однак, коли кардинал Гузар склав повноваження Верховного Архиєпископа, з особистих причин вирішив не приймати ніяких відзнак від церковних, державних, наукових та громадських організацій. Тому, поважаючи рішення гостя, Ігор Пасічник передав диплом у Музей історії ОА, а кардиналу Гузару подарував найцінніше наукове надбання університету — енциклопедичне видання «Острозька академія».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати