Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прокурорська перевірка за... звернення до Президента

На Херсонщині селищна рада написала лист із закликом перезавантажити владу
13 грудня, 12:00
НА ПІДТРИМКУ ВСІХ ЄВРОМАЙДАНІВ КРАЇНИ НА ЩОГЛІ БІЛЯ СЕЛИЩНОГО БУДИНКУ КУЛЬТУРИ БУВ ПІДНЯТИЙ ПРАПОР ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ / ФОТО НАДАНЕ АРХАНГЕЛЬСЬКОЮ СЕЛИЩНОЮ РАДОЮ

Напередодні Дня місцевого самоврядування Архангельська селищна рада Високопільського району Херсонщини колегіальним рішенням підтримала відкритий лист до Президента України, в якому депутати наважилися висловити своє незадоволення політикою чинної влади. Крім того, на підтримку всіх євромайданів країни, на щоглі біля селищного будинку культури здійнявся прапор Європейського Союзу.

Якщо в територіальних громадах Західної України такий жест виявився негайною реакцію на зупинку євроінтеграції, то жителям південної області це рішення далося непросто. Проте депутатам із Архангельського не забракло сміливості висловити чіткі заяви. «Архангельська селищна рада... спираючись на волю людей, які її обрали, закликає Вас, Вікторе Федоровичу, здійснити єдиновірний крок у ситуації, що склалася в Україні — добровільно піти у відставку... ми приєднуємося до вимоги про відставку уряду в повному складі та покарання винних у побитті молоді й журналістів на Майдані... Ніхто не має права катувати мирних громадян за їхні переконання, а журналістів — за їхню роботу», — йдеться в листі до Президента. «Вважаємо, що Ви (Президент. — Авт.) упустили унікальний шанс до об’єднання всіх верств населення у зв’язку з непідписанням Угоди про асоціацію з Європейським Союзом... В умовах політичної кризи єдиним мирним і цивілізованим шляхом є Ваше рішення про перезавантаження влади — одночасні вибори до Верховної Ради і нового президента», — пишуть депутати.

Як зазначив у коментарі «Дню» голова Архангельської селищної ради Володимир Гриньок, ініціативу в написанні цього листа проявили кілька депутатів, які побажали «висловити свою громадянську позицію». «Ми провели тимчасові та постійні комісії, на яких розглянули це питання. Колективно склали текст листа і внесли його в порядок денний сесії. На засіданні були присутні 14 депутатів із 18. Запропонований текст було підтримано одноголосно, незважаючи на те, що в раді є депутати з різних партій, — каже Володимир Гриньок. — Ми були обурені, що нас обманули: спочатку розповідали про євроінтеграцію, а тепер ці ж люди кажуть, що нам туди не можна. Останнім подіям у країні треба давати правдиву оцінку. І так думаю не тільки я. Спілкуючись із багатьма сільськими головами області, я чую від них протестні настрої. Інша річ, що не всі готові відкрито про них говорити. Але ця традиція радянського «одобрямсу», який спускають зверху, має бути давно в минулому. Якщо громада села ухвалює якесь рішення — його слід поважати. Крім того, ми не приховуємо, що багато архангельців їздять на Майдан і допомагають мітингувальникам продуктами. Це — їхня позиція, яку я особисто щиро підтримую».

Однак того ж дня, коли текст листа було оприлюднено в Інтернеті, селищному голові зателефонували з районної прокуратури і зажадали надати копії документів, ухвалених на сесії. На що Володимир Гриньок відповів: «Будь ласка, надішліть офіційний запит, у зв’язку з яким я маю надати копії. Це публічна інформація, яку ми не приховуємо. Ми й самі зверталися до ЗМІ з проханням поширити цей лист, — продовжує голова Архангельського. — І от сьогодні (12 грудня. — Авт.), до мене приїздили працівники прокуратури. Вони переглянули текст листа, регламент роботи сесії, зняли копії документів. Хоча їхній запит не витримує юридичної критики. Там зазначено: «у зв’язку з перевіркою, просимо надати...» А що за перевірка, чому вона проводиться — ні слова. Я так розумію: вони захочуть опротестувати рішення нашої сесії, хоча жодних законних підстав для цього немає. Дивує миттєва реакція прокуратури на схвалення цього листа. Шкода, що вони так швидко не реагували на наші звернення, коли в нас розвалювали табір відпочинку, який рада хотіла взяти на свій баланс, або коли хтось порізав на брухт місток через річку, який з’єднував нас із селом Зарічним. Наші заяви про це заховані «під сукно», і навіть відповіді на них немає...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати